lemne1

Noul Cod Silvic va interzice transporturile de lemn pe perioada nopţii, a anunţat ministrul delegat al Apelor şi Pădurilor Lucia Varga. Autorităţile lucrează în această perioadă la proiectul de modificare a legislaţiei silvice. Noile restricţii la tăierile de masă lemnoasă ar urma să se aplice, cel mai probabil, de la începutul anului viitor, iar propunerea de modificare a Codului Silvic va fi prezentată săptămâna aceasta.
Conform primelor informaţii, noul Cod Silvic va aduce măsuri radicale, care vor fi canalizate pe patru direcţii, respectiv exploatarea raţională a pădurilor,  înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă şi durabilă a micilor proprietăţi şi identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de buştean. „Principalele modificări sunt cele care se referă la exploatarea durabilă a pădurilor, la înăsprirea pedepselor pentru furtul de masă lemnoasă, gestionarea eficientă şi durabilă a micilor proprietăţi şi identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de buştean”, a spus ministrul delegat Lucia Varga.
O altă modificare prevăzută în noul Cod Silvic se referă la oprirea vânzării lemnului pe picior şi interdicaţia pentru comercianţii de masă lemnoasă de a mai intra în pădure. „Cea mai importantă modificare a Codului Silvic va fi aceea că, de acum, administratorul pădurii va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi cu serie şi va fi comercializat de către administrator. Tot administratorul va întocmi avizul de însoţire a mărfi”, a explicat ministrul.
Printre modificările propuse se mai află şi cea prin care se va aplica Codul Penal şi pentru furtul de masă lemnoasă. Lucrătorii din domeniul silviculturii urmează să primească autorizaţie de practică, iar atunci când se constată nereguli în pădurea pe care un pădurar o administrează, această autorizaţie de practică se va ridica, iar pădurarul va avea activitatea suspendată. „Vom aplica Codul Penal pentru furtul de masă lemnoasă, aşa cum se aplică pentru orice furt. Vom interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte, iar a treia măsură, tot pentru a întări aceste sancţiuni, va viza introducerea autorizaţiei de practică pentru lucrătorii din domeniul silviculturii”, a subliniat Lucia Varga.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here