În perioada 13-21 septembrie, 12 cicliști belgieni vor străbate mai mult de 1.000 km pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale din România. Cicliștii au ales să își înceapă traseul din Buzău astăzi, 13 septembrie, deoarece Fundația Crucea Alb Galbenă Buzău este una dintre cele mai importante organizații înființate de Belgia în România, având 14 ani de când furnizeză îngrijiri medico-sociale la domiciliu, deservind în prezent 29 de comune din cele 82 ale județului Buzău și municipiul Buzău.
În anul 2016 au fost furnizate servicii unui număr de aproape 950 persoane, dintre care 650 sunt persoane vârstnice, 460 provenind din mediul rural. Pentru vârstnicii din rural au fost făcute în anul 2016 peste 90 000 de vizite și peste 360 000 de servicii de îngrijiri medicale și sociale la domiciliu persoanelor cu diferite afecțiuni cronice sau boli incurabile. Serviciile sunt acordate pe termen lung, uneori ani de zile.

“Este greu de descris în cuvinte activitatea noastră, în care raporturile cu oamenii, uzura fizică și psihică, lupta cu moartea, toate se împletesc, rezultînd suferința și bucuria. Este un consum mare de energie, consum fizic, bineinteles că și material. Suferința pacientului e percepută negreșit, într-o empatie inevitabilă. Nu poți rămâne de piatră când vezi un om țipând de durere, chircit în pat. Nu poți rămâne indiferent când cel pe care îl tratezi poartă zeci de diagnostice. Sau când îl pierzi. Invers, dincolo de actul empatiei, suferim de oboseală cronică, de propriile boli fizice. Însă bucuria își găsește mereu loc, ca o continuitate la transformarea suferinței, după ameliorarea simptomatologiei. Apoi, ea este multiplicata de bucuria familiei, care se luminează când membrul drag s-a făcut bine. Bucuria noastră este un amalgam de satisfacție, mulțumire internă, liniște când ne vedem reușita, când pacientul ne mulțumește, când ne strânge mâna la plecare. De aici ne tragem energii uriașe, avem parte de povești frumoase și momente pe care le strângem într-o casetă nevăzută, de unde le mai scoatem, din când în când. Nu se poate face ceva fără implicare, o buna pregătire profesională, dar și materiale sanitare de calitate și autoturisme sigure. Știm că cineva trebuie să facă și aceste îngrijiri (si nu mulți rezistă când se confruntă cu atâta suferință). Avem o echipa bună, cu oameni cărora le place ceea ce fac. Aceste servicii sunt mult subfinanțate și se recunoaște acest lucru. Până acum am fost susținuți substanțial de Guvernul Provinciei Flandra de Est din Belgia. Am fost obișnuiți să furnizăm servicii gratuite, dar acum nu mai este posibil pentru toate categoriile de beneficiari. Ceea ce ne face să nu ne oprim este faptul că acești oameni își pun speranța în noi, că le aducem puțină alinare, că le aducem un zâmbet”, spune Cristina Vasile, directorul executiv al Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here