Duminică a debutat Adunarea generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), iar întâlnirea de anul acesta a deschis practic seria de festivități ce vor marca centenarul Marii Unirii. În prima zi a întâlnirii, primarii au discutat probleme interne ale asociației, iar pe parcursul zilei de ieri au avut programate mai multe întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului, care au răspuns afirmativ la invitația aleșilor locali pentru a le oferi și mai multe lămuriri asupra problemelor cu care se confruntă primarii. Cuvântul de început l-a avut academicianul Răzvan Teodorescu, cel care a prezentat semnificația centenarului. Totodată, acesta a afirmat că ACoR este un adevărat parlament al țării.

”Doamna Gratiela Gavrilescu ne-a spus că se vor continua finanțările pentru apa -canal și se vor finanța energiile alternative. Totodată, în maxim trei saptamâni se vor da măsuri pentru colectarea selectiva și se va continua Programul Rabla cu stimularea achiziționării de mașini electrice si se va investi in infrastructura pentru acestea. De la doamna Vasilica Dănăilă am primit asigurări că pana in 2020 se va încerca reducerea cu 15% a decalajului între rural si urban, partea de cadastru se va face 100% și se vor finanța peste 6800 obiective, iar cotele defalcate vor rămâne la primarii 100%”, ne-a declarat Marian Mușat, președintele ACoR Buzău și totodată primarul comunei Valea Salciei.

Marian Mușat a mai spus că vicepremierul Paul Stănescu a dat asigurări aleșilor locali că deja Codul administrativ a intrat în dezbatere pe comisii, în timp ce cel al Finanțelor este finalizat, iar în același timp se caută o formulă de finanțare a comunelor pentru a nu mai întâmpina probleme de funcționare. O altă veste bună este legată de derularea proiectelor prin PNDL 2, toate contractele urmează să fie semnate în următoarele trei săptămâni.

Din partea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, primarii au aflat că, în perioada următoare vor apărea schimbări legislative pe partea de finanțe și se va schimba legea achizițiilor publice.

Adunarea generală a ACoR se va încheia miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here