Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de la Rezervele de Stat pentru comunităţile afectate de inundaţii

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, 5 iulie a.c., scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele
hidrometeorologice periculoase din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ.

Ajutoarele au fost acordate pe baza solicitărilor instituţiilor prefectului din judeţele respective privind acordarea imediată a unor ajutoare umanitare de urgenţă, necesare pentru persoanele afectate de inundaţii.

Valoarea totală a ajutoarelor este de 767.700 lei, acestea constând în alimente (1.041 Kg de conserve de carne, 120 de Kg conserve de pate de ficat, 2.200 de Kg de făină), apă minerală (24.585 litri), materiale de construcţii (117.825 tone de var, 385 tone de ciment, 29.017 mc de cherestea, BCA etc.), 15 locuinţe modulare şi dotarea aferentă a acestora: paturi, saltele, pături, lenjerie de pat, aragazuri şi butelii etc.

Pe lângă cele 15 locuinţe modulare scoase de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, 19 persoane care au rămas fără adăpost în urma inundaţiilor au fost găzduite în 6 locuinţe modulare care se aflau în custodia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Transportul produselor până la destinaţie se asigură cu mijloace de transport puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau de alte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

În urma fenomenelor hidrometeorologice din perioada 27 iunie – 5 iulie a.c., au fost afectate 302 de localităţi din 35 judeţe, precum şi municipiul Bucureşti, cele mai dificile situaţii fiind înregistrate în judeţele Bacău, Botoşani, Covasna, Neamţ, Mureş, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice au acţionat, în medie zilnic, peste 11.000 lucrători MAI (pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi) cu aproximativ 4.300 de mijloace.

Din cauza efectelor fenomenelor extreme au fost evacuate preventiv, în toată această perioadă, 906 persoane. Inundaţiile au afectat 792 locuinţe, 575 anexe gospodăreşti, 16 obiective economice şi sociale, 389 subsoluri, 2.877 curţi, 86 autovehicule, 107 poduri/podeţe, precum şi tronsoane de pe 25 drumuri naţionale, 26 drumuri judeţene şi 90 străzi/drumuri comunale.

În prezent, se mai înregistrează efecte în 20 localităţi din 18 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea) şi în mun. Bucureşti, fiind afectate 9 case, 30 curţi, 50 gospodării, 9 poduri/podeţe, precum şi 10 tronsoane de drum naţional, 13 tronsoane de drum judeţean şi 1 sector de cale ferată. Rămân în continuare evacuate 76 persoane în localitatea Băcel, jud. Covasna.

Efectivele MAI şi autorităţile locale continuă intervenţiile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.