Persoanele care nu pot acoperi cheltuielile legate de încălzirea locuinței în sezonul rece pot cere un sprijin financiar din partea statului, sprijin ce poartă numele de ajutor pentru încălzirea locuinței. Recent, parlamentarii au propus majorarea considerabilă a cuantumului acestui ajutor de încălzire, indiferent de tipul combustibilului utilizat de sistemul de încălzire a casei. Modificările privind ajutorul de încălzire a locuinței se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, ce a fost fost înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie de votul favorabil al parlamentarilor și de publicarea în Monitorul Oficial.

Valoarea ajutorului de încălzire a casei acordat persoanelor ce au dificultăți financiare ar putea crește mult față de nivelul acestuia din prezent. Mai exact, potrivit inițiatorilor propunerii legislative, cuantumul ajutorului pentru gaze naturale ar urma să se majoreze cu peste 60%, iar valoarea ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri ar urma să se ajusteze cu peste 120%.

Spre exemplu, persoanele care au un venit net mediu lunar de până la 0,310 ISR (155 de lei) și utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinței ar urma să primească, potrivit documentului, o sumă de 0,859 ISR (429,5 lei), față de 0,524 ISR (262 de lei), cât este valoarea ajutorului în prezent. Pe de altă parte, persoanele care folosesc pentru încălzirea locuinței lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri și au un venit net mediu lunar de 0,310 ISR (155 de lei) ar putea primi o sumă de 0,240 ISR (120 de lei). În prezent, aceste persoane primesc 0,108 ISR, adică 54 de lei.
Totodată, proiectul legislativ prevede și majorarea plafonului de venituri până la care se pot primi aceste ajutoare pentru încălzirea locuinței de la 1,230 ISR (615 lei) la 2,164 ISR (1.082 de lei). Dacă va ajunge să se aplice, proiectul de act normativ va da posibilitatea mai multor persoane din țara noastră să solicite ajutorul pentru încălzirea locuinței. Indicatorul social de referință (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația pentru copii, iar valoarea acestuia este în prezent de 500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.