Soarta medicinei de familie devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai delicata, iar aparitia proiectului noului contract-cadru adanceste criza din sistem, este punctul de vedere al celor doua organizatii de breasla cu reprezentare in judetul Buzau, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Mediclior de Familie.
Reprezentantii celor doua organizatii, in frunte cu liderii lor judeteni, medicii Angela Mazdrag si Valeriu Bistriceanu, au sustinut, astazi, o conferinta de presa, pe parcursul careia au punctat ceea ce considera ei „surprizele” oferite atat de proiectului noului contract-cadru, ce va fi valabil in perioada 2011-2012, cat si de modificarile suferite de Legea sanatatii.
Dintre acestea, vorbitorii au detaliat subiecte precum limitarea numarului de pacienti la maxim 2.200 de medic de familie, modificarea raportului per capita/ per serviciu, la 50 la suta/50la suta, fata de 70 procente/30 procente – cat se negociase si se semnase un protocol in acest sens – si reintroducerea bugetului orientativ de prescriere a medicamentelor in regim gratuit si compensat pentru fiecare cabinet. La acestea se adauga atat finantarea, in continua descrestere, a sistemului medicinei de familie, cat si instituirea de noi taxe, precum cea de evaluare a cabinetelor – de 1.000 lei in mediul urban si 250 lei in mediul rural -, precum si acreditarea ISO, necesara cabinetelor cu mai mult de cinci angajati.
Numai din raportul per capita/per serviciu, fixat de noul contract cadru, medicii de familie vor pierde in jur de 20 la suta din venituri, considera medicul Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Buzau. Pe de alta parte, reprezentantii organizatiilor de breasla ale medicilor de familie considera ca toate aceste lucruri incalca recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si directivele Uniunii Europene, care sustin aplecarea cu precadere a politicii medicale a statelor catre medicina de familie, dupa cum a precizat medicul Valeriu Bistriceanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie Buzau.
Cea mai grava problema ramane, totusi, limitarea numarului de pacienti la care au dreptul medicii de familie. „In momentul de fata, judetul Buzau are un numar de 483.000 locuitori. La un numar de maxim 2.200 pacienti pentru un medic de familie, ar fi necesari, la nivelul judetului, 218 medici, fata de 202 cat sunt in przent. La acest deficit de 16 medici, 35.200 cetateni vor ramane fara asuistenta medicala primara. Si pe ce criterii vom renunta la acesti pacienti? Este o incalcare grava a drepturilor omului”, este de parere medicul de familie Lucia Dragan. Peste toate, sustine aceeasi sursa, medicul de familie, ca primul om care intra in contact nemijlocit cu pacientii, este cel care trebuie sa suporte reprosurile acestora la adresa tuturor neajunsurilor sistemului sanitar romanesc.
Mihail TUDOR