Cunoscuta creatoare populară, Adela Petre a încetat din viață. Adela Petre, mesager se seamă al artei populare buzoiene, s-a născut la 10 iunie 1929 în comuna Pătârlagele, judeţul Buzău. Era recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră.

Era membru al Academiei Artelor Tradiţionale. Unele dintre creaţiile sale, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în expoziţii din Franţa, Italia, Olanda, Grecia. A fost un model de transmitere a meşteşugului deprins de la bătrâni şi continuă să adauge flori la butoniera artei populare buzoiene.

Mi-a fost drag să învăţ acest meşteşug
„Ca să pot spune ceva despre mine, despre dragostea pe care o port ţesăturilor şi cusăturilor cu motive culese de pe plaiurile natale, trebuie mai întâi să spun câteva cuvinte despre satul în care m-am născut şi am copilărit – Valea Sibiciului, din Munţii Buzăului. Lui, satului natal, oamenilor săi, femeilor mai ales, de la care am învăţat foarte multe lucruri, le datorez cunştinţele mele despre secretele acestei nepieritoare arte. Mi-a fost drag să joc şi să cânt, să învăţ meşteşugul ţesutului şi al cusutului. Toate le-am deprins de la bătrânii satului, de la bunica mea, Maria Mateescu. Dar, dacă am fost hărăziţi cu fiorul acestui meşteşug, avem datoria sfântă de a-l lăsa moştenire celor care ne vor urma. Acum ţes păr de capră şi lână la război vertical, lucrez în culori naturale şi dărăcesc singură materialele.”, spunea cu câteva luni în urmă Adela Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.