33 amenzi contravenționale, în valoare totală de 298.000 lei, au fost aplicate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu Buzău în primul trimestru al anului în curs.
Cea mai mare amendă, de 60.000 lei, a fost încasată de Compania de Apă în urma deversării într-un batal din preajma râului Buzău a unui produs rezultat din stația de epurare. Tot cu 60.000 lei a fost amendată și SC Amaru Trade SRL, pentru nedeținerea autorizației de mediu.O amendă în valoare de 50.000 lei, a fost aplicată SC Ferma Glodeanu SRL, pentru nerespectarea planului de management.
Conform unui comunicat al Gărzii de Mediu Buzău, inspecțiile realizate au avut ca prioritate verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar și a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamațiilor, respectiv măsurile impuse în situațiile de poluări accidentale. În primul trimestru al anului 2016, Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat 184 inspecții, dintre care 37 planificate conform planului anual de controale și 147 inspecții neplanificate, dintre care 24 de controale au fost efectuate în urma unor sesizări, zece în urma autosesizării, 31 de controale au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale e mediu, iar 36 au fost controale cu alte autorități, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituții la nivel judetean.
Principalele neconformități constate în urma controalelor efectuate în perioada menționată au fost lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate în timpul controlului, neîntocmirea evidenței gestiunii deșeurilor, depozitări ilegale de deșeuri și neraportarea semestrială la APM a situației gestionării uleiurilor proaspete și uzate. O pondere importantă în activitatea de control desfășurată în primul trimestrul al anului 2016 a avut-o rezolvarea reclamațiilor și sesizărilor. Astfel, din cele 24 reclamații verificate, trei au vizat depășiri ale nivelului de zgomot, trei au vizat deversări de ape uzate menajere, două au vizat aspecte privind calitatea aerului, iar zece depozitări ilegale de deșeuri.