Atenţie unde şi cum vă păstraţi armele! Poliţiştii buzoieni desfăşoară în această perioadă o amplă acţiune pentru prevenirea ilegalităţilor la regimul armelor şi al muniţiilor.

Acţiunea îi vizează pe deţinătorii de arme şi muniţii şi se desfăşoară în contextul măsurilor stabilite pentru menţinerea climatului de siguranţă publică în perioada sezonului estival 2014 şi are drept scop prevenirea şi combaterea ilegalităţilor la regimul armelor şi al muniţiilor, în special a portului şi folosirii armelor în locuri publice.
Sunt angrenaţi atât poliţiştii specializaţi din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cât şi poliţişti din structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, iar în cadrul activităţilor desfăşurate sunt vizaţi atât deţinătorii legali, cât şi persoanele care deţin sau folosesc arme şi muniţii fără a fi autorizate în acest sens.
Poliţiştii efectuează verificări şi la unităţile de cazare din judeţ, cu privire la existenţa amenajărilor specifice pentru păstrarea armelor de autoapărare deţinute de turişti, astfel încât să se prevină accesul persoanelor neautorizate la acestea.
De asemenea, realizează şi instruirea proprietarilor de cluburi şi discoteci cu privire la afişarea, la intrările în localuri, a anunţurilor care interzic pătrunderea persoanelor care au asupra lor arme şi muniţii.
Tocmai pentru prevenirea oricăror incidente, poliţiştii readuc în atenţie unele prevederi legale de interes.
Astfel, arma de autoapărare poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;
b) să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier;
arme de vânătoarec) trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
d) să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
e) deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.
Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Portul armelor letale ori ale celor neletale din categoria celor supuse autorizării, fără drept, în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.