Chiar dacă temperaturile au scăzut foarte mult, iar frunzele ruginii ale copacilor au început să cadă, castanii rămân înfloriţi. Aceştia pot fi admiraţi pe Bulevardele Bălcescu şi Unirii. Spectaculos este faptul că florile au apărut alături de fructe şi frunzele uscate. Specialiştii spun că este o anomalie, iar copacii reacţionează la schimbările climatice. ”Aceste fenomene apăreau şi în trecut însă erau foarte rare. În ultima perioadă, însă, anual a început să apară această situaţie, în vară, chiar şi în toamnă, târziu. Sunt perturbări ale plantei din cauza climei. Aceste dezechilibre vor mai apărea şi de acum vor fi lucruri obişnuite, nefireşti, dar pentru că schimbările climatice au început să devină foarte accentuate şi de aceea ne aşteptăm la fel de fel de reacţii din acestea care nu sunt consacrate, ale plantelor”, spune cercetătorul Costel Vânătoru

Specialiştii nu dau la o parte nici credinţa populară în care înflorirea copacilor a doua oară într-un an ar însemna toamnă lungă. Înflorirea de două ori într-un an a pomilor este o anomalie iar acest semnal de alarmă tras de natură nu trebuie ignorat. De aceea, pe fondul încălzirii globale şi a modificării climei, cercetarea trebuie să identifice cât mai rapid soluţii reparatorii.

”Tematica în cercetare vizează şi cercetări privind schimbările climatice, să obţinem soiuri, specii rezistente. Nu mai avem o climă uniformă, stabilă, tradiţională, aşa cum o ştim noi din moşi strămoşi ci avem ani cu excese. Aceste alternări de temperatură, de la cele ridicate, la temperaturi joase, sigur că dereglează foarte mult viaţa plantelor. De aceea, noi am iniţiat aceste cercetări privind stresul termo-hidric la plante, cu scopul de a obţine soiuri care să reziste la aceste schimbări climatice”, spune cercetătorul buzoian.
Specialiştii spun că aceste flori apărute târziu se vor usca şi nu vor apuca să ajungă în stadiul de fructe din cauza temperaturile care vor scădea drastic în următoarea perioadă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.