Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat verificarea tuturor stocurilor de produse lactate existente la producătorii autohtoni, interzicând plasarea lor în reţeaua comercială fără verificare prealabilă. Într-un comunicat de presă al Agenţiei, se spune că va fi verificat şi fiecare lot importat, cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Un studiu iniţiat de Fundaţia Est-Europeană şi efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare a arătat că într-un număr semnificativ de produse lactate precum: untul, smântâna, caşcavalurile şi brânzeturile, comercializate în Republica Moldova, grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini. Studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar şi de import. Grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depăşească 5% din totalul de grăsimi conţinute în produsul lactat. O pătrime din mostre au picat însă testul. Primul pe listă este liderul pieţei produselor lactate – JLC. În brânza de vaci granulată de 5% „Făguraş” grăsimile de origine străină au constituit 93,2%. În brânza „Grăuncior” – 89,31%, iar în produsul „Gingăşie” – 89%.

Experţii explică că în Republica Moldova se consumă mai mult lapte decât se produce, de aceea producătorii folosesc la procesare grăsimi vegetale. Dacă ar importa grăsimi de origine animală, produsele finite din lapte ar costa mai scump, chiar şi dublu în unele cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.