Doar o săptămână mai este până la debutul noului an școlar, însă sute de elevi vor fi nevoiți să învețe în clădiri neamenajate ori în curs de reabilitare, în spații improvizate, cu clase slab luminate ori fără acces la apă curentă sau canalizare, dar și în spații fără să fie supuse operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, instituții de învățământ care vor funcționa din punct de vedere sanitar pe propria răspundere a celor care le conduc și care își asumă conformarea la normele legale de igienă. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău, 11,6 % din școlile buzoiene nu au aviz de funcționare de la DSP, dar continuă să-i școlarizeze pe elevi în condiţii improprii.
Și datele Inspectoratul Școlar sunt îngrijorătoare. Din totalul de 550 de unități școlare, 481 dețin autorizații sanitare de funcționare, aceasta reprezentând 87%, spun reprezentanții ISJ Buzău. Unul dintre motivele neautorizării este funcționarea în spații improprii, fiind cazul Grădiniței cu Program Normal (GPN) nr. 15 Buzău care funcționează în incinta căminului de garnizoană al Armatei a II-a Buzău, GPN Maxenu funcționează în clădirea Căminului Cultural, GPN Fundeni funcționează într-un spațiu aflat în litigiu, iar școala Gimnazială Limpeziș fun­cționează în căminul cultural, neexistând nici sursă de apă potabilă. Grupurile sanitare improprii este motivul pentru care Școala Primară plus GPN Petrișoru nu a obținut autorizație sanitară de funcționare. De asemenea, unitățile școlare de pe raza comunei Mânzălești necesită lucrări pentru asigurarea condițiilor în vederea obținerii autorizației sanitare, iar nefinalizarea lucrărilor de reabilitare este este cauza neacordării avizului respectiv pentru Școala Gimnazială Scutelnici, Școala Primară Luncile, Școala Primară Valea Largă, comuna Sărulești și Grădinița cu Program Prelungit Nehoiu. De asemenea, unități școlare ce necesită lucrări de reparații  sunt școala Primară și GPN Budrea, școala Gimnazială Vintileanca, dar și unitățile școlare de pe raza comunei Beceni.

Totodată, din totalul unităților școlare, autorizații de securitate la incendiu dețin 94 unități școlare, iar pentru 254 unități școlare este necesară obținerea acestei auto­rizații. Pentru 43 unități școlare au fost depuse documentațiile pentru obți­nerea autorizației de securitate la incendiu, pentru 111 unități școlare s-au facut demersuri pentru întocmirea documentațiilor în vederea autorizării, se mai precizează în raport.
De asemenea, la această dată lucrările de igienizare a spațiilor școlare sunt în curs de derulare, gradul de realizare a acestor lucrări fiind între 70% și 80% în majoritatea spațiilor școlare. Exi­stă și unități de învăţământ în care lucrările de igienizare au fost finalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.