Astăzi se împlinesc 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane.

Structurile montane ale Jandarmeriei Române au o istorie care se întinde pe mai mult de două decenii. Începe în anul 1937 când au fost înființate primele patru structuri montane de jandarmi, care aveau în responsabilitate Munții Bucegi, Făgăraș, Parâng și Ciucaș.IMG 20211005 WA0017„Începând cu data de 01 ianuarie 2007 Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău înfiinteazã trei posturi de jandarmi montane în localitãtile Nehoiu, Cislău, Pârscov și un post de jandarmi balneo-climateric in localitatea Merei, destinate executãrii misiunilor de mentinere a ordinii publice, prevenirii si descoperirii infractiunilor în statiuni montane, pe trasee turistice precum si în statiuni balneare.
În prezent, la nivelul județului Buzău funcționează două posturi de jandarmi montane în localitãțile Nehoiu și Berca și un post de jandarmi balneo-climateric in localitatea Merei.IMG 20211005 WA0013
Jandarmii montani desfăşoară permanent acţiuni de informare şi îndrumare a turiştilor despre starea traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumeţiilor, precum şi despre alte pericole la care se pot expune.
De asemenea, participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane (concursuri, acţiuni promoţionale, spectacole, manifestări sportive etc.).IMG 20211005 WA0014
Cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor cât şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea indicatoarelor şi marcajelor montane sunt preocupări de bază ale jandarmilor montani buzoieni.
Această preocupare, la nivelul judeţului, este mai vizibilă în special pe timp de iarnă sau pe timpul sezonului estival, deoarece jandarmii montani sunt cei care acţionează pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, pentru acordarea primului ajutor medical celor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută şi pentru salvarea şi transportul victimelor spre cel mai apropiat punct medical.IMG 20211005 WA0016

Jandarmii montani, pregătiți într-un centru înființat cu sprijinul colegilor din Franța

Astăzi, Jandarmeria Montană are în grijă cărările și înălțimile Munților Carpați ai României. 570 de jandarmi montani și 77 de structuri specializate dispuse în 21 de județe ale țării.
Toți jandarmii montani parcurg cursuri de pregătire în domeniul schiatului, alpinismului și acordării primului ajutor medical. Toate aceste stagii se fac în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, unitate militară de pregătire în domeniul montan, care aparține Jandarmeriei Române.
Centrul oferă o bază modernă de pregătire, adaptată cerințelor internaționale de formare în domeniul montan. A fost înființat în anul 2004 cu sprijinul Jandarmeriei Naționale Franceze, jandarmii montani români beneficiind de experienţa în domeniul montan a jandarmilor din Centrul de la Chamonix, de la care au deprins cunoștințe pe parcursul stagiilor de formare în domeniul schiului, alpinismului şi salvării – evacuării persoanelor aflate în dificultate pe munte.IMG 20211005 WA0018
Până în prezent, aproximativ o treime dintre jandarmii montani sunt atestați ca paramedici, 14 jandarmi sunt absolvenți ai Cursului elvețian REGA Center de formare a salvatorilor aerieni, iar 10 jandarmi montani sunt atestați anual de către specialiști elvețieni și germani, ca salvatori pe instalații transport cablu.
Venită ca o recunoaștere a rezultatelor obținute de jandarmii montani în cei 20 de ani de existență, începând cu anul 2020, Jandarmeria Română a fost acceptată ca membru în cadrul Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (CISA – IKAR) de la Veneția care reunește instituții militare și civile din peste 40 de țări, cu rol important în salvarea montană.

De la începutul anului, jandarmii montani buzoieni au acționat atât independent, cât și în cooperare cu alte instituții în 10 situații pentru salvarea-evacuarea a 31 de persoane care se aflau în dificultate pe munte, două persoane având nevoie de îngrijiri medicale.
De asemenea, jandarmii montani au fost solicitați prin S.N.U.A.U. 112 să intervină pentru alungarea animalelor sălbatice ( urs) din gospodării în 49 de cazuri.” , au transmis oficialii de la Biroul de Presă al Jandarmeriei buzoiene. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here