Buzoienii sunt aşteptaţi la Muzeul Județean să descopere Neo-eneoliticul, o etapă fascinantă din trecutul umanităţii. Alături de ceramică, uneltele şi armele descoperite în cursul săpăturilor arheologice sunt ilustrative pentru modul de viaţă al omului neolitic. Printre acestea se numără piesele de silex, os, piatră sau cupru. Din lut ars, în afara diverselor tipuri de recipiente, se realizau ustensile, precum lingurile şi polonicele, greutăţi pentru războiul de ţesut, obiecte de podoabă, pintadere, statuete.

Judecând după numărul mare al descoperirilor, statuetele feminine trebuie să fi avut o semnificaţie şi o importanţă aparte în viaţa comunităţilor din perioada neo-eneolitică. Cel mai adesea, aceste reprezentări sunt interpretate ca fiind conexe domeniului spiritual/religios.

De asemenea, în aproape toate aşezările neo-eneolitice cercetate în zona noastră s-au descoperit fie dovezi directe ale cultivării plantelor (seminţe carbonizate), fie indicii indirecte legate de această ocupaţie (săpăligi de corn, lame şi aşchii de silex utilizate ca inserţii de seceră, râşniţe de piatră).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.