Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie, însă Postul Paștelui începe încă de sfârșitul acestei luni. Când începe Postul Paștelui 2017. Postul Paştelui începe în 2017 pe data de 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În Postul Paștelui, conform rânduielilor bisericești, nu se fac nunți, iar pe 26 februarie are loc Lăsatul secului. Postul Paștelui durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante, fiind numit și Postul Mare. Cei care țin Postul Paștelui trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

Postul Paştelui este, în fiecare an, o perioadă de purificare trupească şi sufletească, de pace interioară.

În timpul postului

Dedicat Sărbătorilor Pascale, tradiţia ortodoxă cere să scoţi din alimentaţie carnea, peştele, brânzeturile şi alcoolul şi să le înlocuieşte cu legume şi fructe. În afară de aceste restricţii la mâncarea de „dulce”, postul înseamnă şi o curăţire a sufletului, care presupune înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire şi de minciună. Acesta este postul cel adevărat şi bine primit.

Un act de liberă voinţă

Postul Paştelui, ca şi celelalte posturi de peste an, este un act de liberă voinţă, nu o obligaţie. El trebuie ţinut, în primul rând, cu gânduri şi cu fapte bune. Degeaba posteşti, dacă eşti certat cu vecinul, cu mama sau cu colegul! Şi tot un sfat duhovnicesc este că postul adevărat şi corect ţinut înseamnă eliberarea minţii de mânie, de supărare şi de trufie (postul minţii). Apoi, urmează cealaltă parte importantă, dieta, care este o adevărată cură de detoxifiere, foarte sănătoasă pentru întregul organism.

Peştele, singurul aliment „de dulce” permis

În timpul Postului Mare, credincioşii pot mânca fructe şi legume (atât în stare proaspătă, cât şi sub formă de ciorbe, sosuri, tocăniţe). Acestea sunt bogate în minerale, în vitamine, în fibre şi în alţi nutrienţi importanţi. Mai mult ca oricând, sunt obligatorii trei mese pe zi, cât şi gustări între ele. Totodată, nu uita să bei doi litri de apă zilnic, pentru a preveni pericolul deshidratării.

Bătrânii şi bolnavii nu postesc

Nu toţi creştinii pot ţine post în aşteptarea Sfintelor Sărbători Pascale, este un lucru acceptat şi de canoanele bisericeşti.

Astfel, copiii cu vârsta până în şapte ani, cât şi persoanele bolnave, sunt iertate de post. Pe cei bolnavi nici Dumnezeu nu se supără.

Oricum, înainte să te apuci de postit, trebuie să ţii cont de sfatul medicului şi de cel al duhovnicului, un medic spiritual.

Totodată, persoanele începătoare pot ţine post doar în prima şi în ultima săptămână, cât şi în zilele de miercuri şi de vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.