Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” lansează astazi, un proiect pilot privind pregătirea pentru integrarea  în câmpul muncii a persoanelor cu deficienţe de comunicare verbală.

Este o iniţiativă în premieră pentru regiunea de Sud-Est a ţării care oferă, pe o parte posibilitatea continuării instruirii tinerilor care părăsesc sistemul special de învăţământ, iar de pe altă parte asigură deprinderea şi aprofundarea unei meserii pentru persoanele adulte.

Astfel, la sediul de lucru al organizaţiei buzoiene (de pe strada Horticolei) a început  să funcţioneze Atelierul Meşteşugarilor cu Deficienţe de Auz.

În prima fază este disponibilă doar partea de croitorie prin dotarea Atelierului cu patru maşini de cusut la care au început să se producă de către persoanele cu deficienţe de comunicare verbală  diverse produse precum sacoşe, prosoape, papuci, feţe de masă, eşarfe, pleduri sau fulare.

În cadrul Atelierului au venit să împărtăşească din experienţa de lucru profesioniştii din domeniu care sunt voluntari sau susţinători ai asociaţiei buzoiene. Aceştia, alături de interpreţii în limbajul mimico-gestual îi vor învăţa şi îndruma pe cei care vor să practice croitoria în cadrul proiectului.

”Pornind de la realitatea cruntă că persoanele cu handicap (deficienţi de auz şi comunicare verbală ) după absolvirea unei şcoli sunt nevoite să trăiască cu 234 lei, împreună cu beneficiarii noştri surzi, cu partenerii şi colaboratorii asociaţiei ne-am gândit să oferim posibilitatea legală de a crea  primul centru de consiliere  cu personal calificat  şi voluntari care să le asigure în domeniul croitoriei  pentru o perioadă de la 3 luni la 12 luni  posibilitatea de a aprofunda cunoştinţele care se învaţă în timpul  traseului educaţional  în şcolile speciale pentru surzi”, a declarat Ionica Tarău, managerul proiectului „Atelierul meşteşugarilor cu deficienţe de auz”.

Beneficiarii acestui nou program sunt din toată ţara, fiind aşteptaţi la Buzău pentru a aprofunda operaţiunile pe maşina de cusut.

„Dorim să dezvoltăm un atelier complex în care să putem crea produse pe care conform legii să le putem valorifica şi în acelaşi timp să asigurăm implicit şi locuri de muncă. Vom încerca, mai mult decât o simplă consiliere, să-i îndrumăm pe cei care au o mare înclinaţie spre croitorie, să-i ajutăm să-şi achiziţioneze o maşină de cusut şi, legal, să poată dezvolta la rândul lor un mic atelier de croitorie astfel încât să se întreţină financiar pe viitor”, a conchis Ionica Tarău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.