Autoritățile județene și specialiștii din cadrul DSVSA Buzău au transmis o serie de recomandări de care populația trebuie să țină cont în această perioadă, pentru a evita riscul de transmitere a bolii. Pesta porcină africană face din nou ravagii în mai multe ferme și gospodării din țară, noi focare fiind confirmate în ultimele zile și zeci de mii de porci fiind scarificați pentru a se evita răspândirea bolii. Din fericire, Buzăul nu se află pe lista județelor în care au fost identificate cazuri de pestă porcină africană, însă intră sub incidența măsurilor preventive impuse de autorități pentru a preveni răspândirea virusului, fiind între două județe în care s-au confirmat focare, respectiv, Brăila și Ialomița.

Un comunicat de presă remis de Instituția Prefectului conține un set de recomandări adresate buzoienilor, astfel încât aceștia să contribuie la reducerea riscului răspândirii acestui virus. Măsurile de siguranță recomandate de autorități sunt următoarele:

-Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animale este contaminat!

-Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie!

-Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria!

-Înainte de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului!

-Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării!

-Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare!

-Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta  Porcină Africană!

-Achiziția și transportul cărnii și preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul.

-Vânătorii și câinii acestora nu trebuie sa vină în contact cu porcii domestici după vânătoare.

-Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți.

-Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți!

-Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavre de mistreți, chiar dacă în zonă nu evoluează pesta porcină africană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.