Taxa  pe valoarea adaugata va fi redusa, incepand de la 1 septembrie, pana la 9% pe tot lantul de productie si distributie al painii, potrivit unei ordonante publicate vineri, care modifica, pentru a treia oara in acest an, Codul fiscal.

In acelasi timp, actul normativ prevede introducerea unor accize pentru produsele de lux, printre care se numara bijuteriile din aur, blanurile naturale sau autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare sau egala cu 3.000 cm cubi, dar si majorarea accizelor la alcool.

Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 16/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 490 din 2 august 2013. Prin aceasta ordonanta, Guvernul implementeaza cota redusa de TVA de 9% in domeniul comertului cu paine, pe tot lantul de productie si distributie, respectiv, atat pentru paine, cat si pentru materia prima principala, respectiv graul si faina.

„In scopul identificarii corecte a produselor pentru care se aplica cota redusa de TVA au fost utilizate  codurile corespunzatoare din Nomenclatura combinata, in cazul  graului si a fainii, precum si codurile CAEN in cazul painii”, precizeaza Executivul in nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, actului normativ publicat vineri, cota redusa de 9% se aplica, incepand cu 1 septembrie, si asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri: toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071; faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care  se incadreaza la codul CAEN 1061; triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.

Se introduc accize pe produsele de lux si cresc accizele pentru alcool

OG nr. 16/2013 introduce noi produse in categoria celor accizabile. Astfel, se vor percepe accize si pentru: bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k, confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor; iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.; autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3; arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor; cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

Totodata, accizele pentru alcool etilic vor fi majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Taxarea inversa, extinsa si la alte operatiuni

Doua noi operatiuni vor fi supuse, tot de la 1 septembrie, masurilor de simplificare din domeniul TVA, potrivit modificarilor la Codul fiscal prevazute in OG nr. 16/2013.

Mai exact, taxarea inversa ar urma sa fie aplicata pana  31 decembrie 2018 inclusiv si pentru: livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, dar si pentru transferul de certificate verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.