
Organizaţia Salvaţi Copiii România denunţă, într-un comunicat, „caracterul abuziv” al practicilor utilizate în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău şi cere Avocatului Poporului să investigheze atât acest caz, cât şi procedurile folosite în alte instituţii similare din toată ţara.
De asemenea, Salvaţi Copiii cere Ministerului Sănătăţii să adopte şi să implementeze Strategia din domeniul sănătăţii mentale a copiilor, pentru a reforma sistemul şi pentru preveni producerea unor cazuri de acest gen pe viitor.
„Considerăm că practicile utilizate în cadrul secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău sunt un abuz şi încalcă dreptul copilul la protecţie şi îngrijire. Cerem Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să facă o investigaţie atât a situaţiei de la Buzău, cât şi a procedurilor folosite în alte instituţii similare. Este foarte important să avem imediat un raport comprehensiv al unei instituţii neutre, autorizate să apere drepturile copilului în relaţia cu instituţiile statului, cum este Avocatul Poporului. Dacă România ar fi avut un Avocat al Copilului, atunci acest caz ar fi fost în atribuţiile sale. De asemenea, considerăm că este nevoie de reforma sistemului de sănătate mentală pentru copii. România are o abordare învechită în acest domeniu, care nu respectă drepturile copilului. Cerem Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii şi Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să adopte şi să implementeze strategia de sănătate mentală care a fost elaborată în aceşti ani împreună cu specialiştii„, a declarat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat.
Ministrul Eugen Nicolăescu a cerut conducerii DSP Buzău să-i transmită un raport de control după verificările de la Spitalul Judeţean Buzău, precizând că, din punctul său de vedere, la această unitate sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management.
Cu ocazia videoconferinţei organizate la Guvern, Nicolăescu a transmis şefilor direcţiilor de sănătate publică, dar şi managerilor de unităţi sanitare, că are şi acordul premierului să le comunice că sunt multe situaţii care apar în spitale şi care sunt inacceptabile.
„Ce s-a întâmplat zilele acestea nu poate fi tolerat„, a spus ministrul Sănătăţii, cu referire la cazul de la Spitalul Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii au fost legaţi de paturi.
În acest context, ministrul a solicitat şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău să îi prezinte raportul de control, pentru ca pe baza lui să înceapă discuţii cu Consiliul Judeţean şi să decidă ce măsuri trebuie luate.
„Aş vrea să aveţi alături în anchetă şi Colegiul Medicilor. Cred că acolo sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management„, a spus Nicolăescu.
Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie Infantilă din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au organizat, marţi, o conferinţă de presă comună în cazul copiilor care erau legaţi de pat, ei susţinând că în acest caz a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului.
„În legea sănătăţii mintale este permisă contenţiunea persoanelor cu tulburări psihice în unele condiţii deosebite, pentru a-i proteja de accidente în timpul manevrelor de diagnostic şi tratament. Se încadrează în cadrul legii, nu spun că măsura e corectă sau incorectă, ci că se încadrează în lege„, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie.
La rândul său, medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău, dar a mai spus acesta: ” eu pe secţia pe care o conduc ( secţia de neuropsihiatrie infantilă de pe strada Marghiloman, n.r.) nu folosesc contenţia , eu îi supraveghez deşi şi la mine pe secţie e lipsă de personal„.