Scenariul exercițiului ”SEISM 2016” arată că în București au fost înregistrate 4.150 persoane rănite, 1.537 persoane decedate iar 2.750 sunt sinistrate – rămase fără adăpost.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI remis miercuri AGERPRES, din punct de vedere al infrastructurii, au fost avariate 222 de imobile, un spital, patru școli, două firme, precum și rețeaua de transport gaz metan dintre uzina Republica și zona rezidențială.

„Din motive de securitate, utilitățile rămân sistate, până când acestea vor putea fi reluate în condiții de siguranță. Cele mai afectate zone din București sunt Centrul Istoric, Pantelimon, Băneasa, Calea Moșilor, cartierul Pajura, zona George Coșbuc”, conform scenariului, precizează MAI.

Totodată, în județul Iași au fost înregistrate 2.456 persoane rănite, 900 decedate, 800 persoane sinistrate, acest cifre fiind în dinamică. Infrastructură afectată — 60 de imobile, o avarie structurală la un baraj, o rupere de terasament în Târgu Frumos. Conform exercițiului, cea mai afectată zonă este centrul municipiului Iași. Potrivit evaluărilor experților tehnici, imobilele avariate nu mai pot fi locuite.

De asemenea, bilanțul arată că, la nivel național, 317 clădiri avariate în urma seismului nu mai permit utilizarea lor. Situația se prezintă astfel: București — 222, Argeș — 14, Bacău — 5, Buzău — 7, Iași — 60, Tulcea — 5, Teleorman — 4.

În București, exercițiul a presupus salvarea de sub dărâmături a peste 125 de persoane, iar alte aproximativ 4.030 au primit asistență medicală de urgență și primul ajutor calificat, unele în corturile de prim ajutor, altele în spitale.

Pentru preluarea victimelor, în cursul zilei de marți a fost finalizată centralizarea paturilor libere existente în unitățile medicale alertate (București, Iași, județele limitrofe și spitalele regionale). Disponibile imediat au fost 5.757 paturi, dintre care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi, dintre care 141 ATI și suplimentar la 12 ore 350 de paturi, dintre care 290 ATI.

În Iași au fost salvate 190 de persoane aflate în situații critice.

„Cei 20 de medici legiști solicitați în cursul zilei de ieri pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate la Iași au ajuns și acționează în teren astfel: 15 de la Cluj-Napoca și 5 de la Târgu Mureș. Și cei 105 medici legiști mobilizați la nivelul Capitalei intervin, prin rotație, pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate în morgile, corturile și alte spații de depozitare ale Institutului Național de Medicină Legală din București”, menționează MAI.

Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore au fost mobilizate în zonele afectate de seism toate ISU teritoriale și asigurate resurse suplimentare pentru unitățile din București și Iași.

„La nivel național, participă la exercițiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV asigură 4 elicoptere de mare capacitate și 7 tip SMURD. Jandarmeria Română participă cu 1.000 de jandarmi, pre-alertați și alertați. Poliția Română participă cu 700 de polițiști rutieri care asigură fluidizarea traficului rutier. Echipajele Poliției Capitalei și ale IPJ Iași continuă identificarea persoanelor decedate. Serviciile de ambulanță și echipajele SMURD au mobilizat 35 de ambulanțe de tip C și 328 de tip B, intervenind 89 de medici și 378 de asistenți și paramedici”, precizează comunicatul de presă.

De asemenea, MApN a pre-alertat toate unitățile militare din zona Capitalei, unitățile de geniu, precum și capabilități de evacuare medicală — 9 elicoptere și un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate și mobilizate următoarele resurse terestre: în București — 498 militari și 73 mijloace de transport auto (camioane și basculante) și în Iași — 136 militari și 26 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

În cadrul simulării, până în prezent, au fost transmise către ANRSPS cereri de rechiziții bunuri constând în: utilaje grele — 84 (28 buldozere, 28 încărcătoare frontale, 20 excavatoare, 8 automacarale, 48 autobasculante), mijloace auto evacuare — 28 autobuze, 20 microbuze.

De asemenea, pentru facilitarea sprijinului internațional, au fost organizate puncte de primire asistență internațională la Aeroportul Internațional Băneasa, respectiv Aeroportul Iași, precum și punctele de trecere a frontierei Nădlac, Petea și Giurgiu.

„În cursul serii au ajuns în bazele de operații și cele mai îndepărtate structuri de urgență, respectiv la ora 21,57 ISU Satu Mare a ajuns la baza de operații din satul Roșu de lângă București, iar ISU Bihor a ajuns la ora 22,30 la baza operațională din Iași. Pe tot timpul nopții au intervenit în teren și au rămas angrenate în exercițiu în Capitală echipajele dislocate din județele Mureș, Galați, Brașov, Constanța, Giurgiu, Călărași și Satu Mare, iar în Iași, pe lângă structurile locale de intervenție în situații de urgență, au acționat echipele ISU Botoșani și ISU Bihor”, mai susține aceeași sursă.

Persoanele din București rămase fără locuință au fost cazate temporar astfel: 800 pe Arena Națională, 400 la Colegiul „Iulia Hasdeu”, 100 la Școala Generală nr. 40 și 200 la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”. Restul persoanelor rămase fără locuință în București au fost cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.

Totodată, atât în București, cât și în Iași au fost actualizate pe tot parcursul nopții listele cu persoanele dispărute.

MAI afirmă că pentru forțele angrenate în exercițiu și care în mod normal ar trebui să se afle în faza de continuare a operațiunilor de căutare-salvare, miercuri vor fi transmise alte scenarii care va presupune intervenția punctuală în diverse zone. În plan real, aceste simulări se vor face în una dintre cele două zone — București și Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.