La 750 m nord – vest de satul Buda Crăciuneşti, pe un promontoriu cu o suprafaţă de 1600 m2 au fost identificate urmele unei biserici absidate, sec. XVI. Urmele zidurilor incintei bisericeşti sunt uşor vizibile.

Biserica are plan treflat şi pridvor, cu o grosime a zidului de 0,70 m. Zidurile au fost construite din cărămidă şi piatră, legate cu mortar din var şi nisip. Între limitele celor două abside are 10 m, pridvorul are o lungime de 10,80 m şi o lăţime de 5,20 m iar lungimea totală a construcţiei este de 17,90 m.

Pe marginea dinspre est a platoului au fost identificate câteva fragmente ceramice de mici dimensiuni, lucrate la roată din pastă fină, culoare cărămizie şi fără decor. La baza platoului, pe partea dinspre est, în zona unei viroage s-au putut observa mai multe dale din piatră, făţuite pe ambele părţi.

Puternic deranjate de alunecările de teren provocate de apele pluviale şi de vegetaţia de pădure, dalele constituiau cel mai probabil un zid care înconjura complex domnesc cel puţin către răsărit. Menţionăm că pe suprafaţa platoului se pot observa mai multe şanţuri trasate recent.

Toate aceste lucruri atesta o activitate intensa a crstinismului in zona, lucru de care autoritatile loclae sunt extrem de preocupate, asa cum sunt si de biserica din lemn Inaltarea Domnului Buda Craciunesti.

Primarul comunei, Dumitru Mitroiu, a constientizat valoarea acestor obiective si a face demersuri pentru scoaterea acestoa din anonimat.

“Este pacat sa avem asemenea monumente in comuna noastra si sa le lasam sa piara, fara ca turistii sa se poata bucura de ele. Am marcat traseul pana la Biserica din lemn Inaltarea Domnului Buda Craciunesti, si actionam in permanenta pentru pastrarea acestor obiective”, a declarat primarul comunei Cislau, Dumitru Mitroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.