Buzoienii care vor să efectueze anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parţial de Casa de Asigurări de Sănătate  vor avea acces mai uşor la acestea. Din octombrie, va fi implementată o Directivă a Uniunii Europene, prin care orice pacient care se va trata în străinătate va primi o sumă de la CAS, respectiv contravaloarea sumei pe care ar fi plătit-o dacă intervenţia ar fi avut loc în ţară.
Potrivit Directivei Europene, statul este obligat să deconteze pacientului tratamentul, oriunde vrea să se trateze în Uniunea Europeană. Reprezentanţii CJAS sunt de părere că această măsură vine în sprijinul pacienţilor, cărora li se vor diversifica opţiunile în ceea ce priveşte efectuarea unui tratament. Mai mult această directivă îi va stimula şi pe medicii din România să acorde mai multă atenţie cazurilor cu care se confruntă, altfel vor rămâne fără pacienţi.
Dacă un pacient optează să facă o intervenţie chirurgicală într-o ţară a Uniunii Europene, unde aceasta costă 3.000 de euro, iar în România statul plăteşte pentru acea intervenţie 1.000 de euro, în străinătate pacientul ar mai avea de plătit doar 2.000 de euro. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă un străin va dori să se trateze în România. Casa lui de sănătate va achita, în România, tariful din ţara de origine.
În acest moment, statul decontează doar urgenţele în cazul românilor care călătoresc în alte ţări, prin intermediul cardului european de sănătate, dar şi tratamentul pentru anumite boli grave care nu pot fi tratate în ţară, prin obţinerea formularului S2 E112, însă procedura pentru obţinerea acestor facilităţi este destul de anevoioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.