Producătorii agricoli din bazinul legumicol Mărăcineni spun că iniţiativa Agrostar de înlocuire a certificatelor de producător cu carnetele de legumicultor ar putea fi o soluţie pentru eliminarea intermediarilor din  pieţele de desfacere.
Legumicultorii se plâng că nu au loc de intermediari la tarabe şi că din acestă cauză sunt nevoiţi să accepte preţurile de nimic care li se dau de en-grosişti pentru marfă. ” Ne chinuim un an întreg să plătim apă și curent ca să facem și noi ce putem , ceapă, roșii, ardei, ne ducem cu ele pe piață și nu mai găsim loc la tarabă ca să putem vinde, E foarte greu să vinzi la marginea drumului, pe vânt, pe ploaie abia dacă se opresc câteva mașini să ia câteva kilograme de la noi, și nimeni nu face nimic”  ne spune o producătoare din Mărăcineni.
O altă femeie care are teren agricol pe care cultivă legume ne-a relatat că fiii ei merg cu marfa în piețe din nordul județului:” băieții mei se duc cu noaptea-n cap la Lopătari, la Bisoca să vândă cheltuie o grămadă de bani cu benzina și acolo vin unii cu dubele ca să vândă, ei știu de pe unde cumpără. Și vând cu prețuri mici că le dă mâna iar noi rămânem cu produsele nevândute. Pe piață nici gând să mai apucăm să dăm ceva, ce ai loc de intermediari? ” . Intermediarii  care ocupă majoritatea tarabelor din pieţele buzoiene spun că ei defapt sunt mână în mână cu legumicultorii, îi ajută cumpărându-le marfa.Pentru comercianţi înlocuirea carnetelor de producător cu cele de legumicultor nu reprezintă defapt decât o altă găselniţă nicidecum o stavilă în calea afacerilor samsarilor din pieţe.
Ce credeți că dacă dau ăștia carnetele alea o să aibă producătorii mai mult timp ca să muncească la serele lor. Ăștia din Guvern nu au făcut nimic pentru agricultură și fac acum? Nimeni nu o să facă nimic pentru producători sau pentru intermediari.
În pieţele din Buzău numărul comercianţilor este cu mult mai mare decât al producătorilor asta şi pentru că legumicultorii preferă să  vândă mare parte din produse în faţa casei la drum în loc să mai plătească şi impozit pentru tarabe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.