Primăria a lansat în dezabtare publică un regulament privind asigurarea curățeniei în oraș care prevede sancțiuni imporante pentru cei care încalcă regulile. Regulamentul privind măsurile edilitar-gospodăreşti, administrarea fondului locativ public şi privat şi alte măsuri pentru asigurarea ordinii şi curăţeniei în municipiul Buzău a fost publicat pe site-ul Primăriei. Documentul se va afla în dezbatere publică și va fi introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal în luna octombrie.

Printre faptele sancționate de noul regulament se numără încălcări comune ale normelor de conviețuire socială precum aruncarea ambalajelor, a hârtiilor sau a resturilor alimentare pe domeniu public, murdărirea fațadelor clădirilor, abandonarea mașinilor pe trotuare, pregătirea materialelor de construcție pe domeniul public. De pildă, aruncarea sau abandonarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, orice alte deşeuri, precum şi scuipatul pe domeniul public (străzi, trotuare, parcuri, spaţii verzi, zone de agrement, staţii ale mijloacelor de transport local şi de taxi, etc.) se va sancţiona contravenţional cu avertisment sau amenda cuprinsă între 500 – 1.000 lei.De asemenea, cetăţenii care locuiesc în gospodării individuale nu au voie să depoziteze deşeurile pe care le generează la platformele de gunoi din zona blocurilor de locuinţe. Aceştia sunt obligaţi să folosească numai recipientele primite de la operatorul de salubritate.
Buzoienii nu au voie să ardă deşeuri vegetale, menajere sau de altă natură în curţi, pe străzi sau în orice alte locuri, să nu ardă materiale din cauciuc, folii, plastic, textile, alte materiale în mediu deschis sau în incinte, încălcarile fiind sancționate contravenţional cu avertisment sau amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei. Art. 3 (1)

Murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale: balast, mortar, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale, precum şi cu produse agricole, transportul de deşeuri fără existenţa unui contract încheiat între transportator autorizat şi deţinătorul deşeurilor se sancţionează contravenţional cu avertisment sau amenda, astfel: – pentru persoane fizice cu amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei; – pentru persoane juridice cu amendă cuprinsă între 1000 – 2.500 lei.
Buzoienilor li se interzice să murdărească prin scriere sau desenare faţadele blocurilor, clădirile, gardurile, monumentele şi statuile de pe raza municipiului Buzău. Este interzisă ocuparea domeniul public cu materiale de construcţie (nisip, balast, piatră, cărămizi, bolţari, ţigle, lemne, etc.) sau depozitarea pe domeniul public de paleţi/recipiente/ containere care conţin materiale de construcţii, schele, barăci, fără aprobarea serviciilor de specialitate şi fără plata taxei zilnice pentru ocuparea temporară a locurilor publice, stabilită conform legii;
De asemenea, este interzisă staţionarea (expunerea) autoturismelor pe domeniul public al municipiului în scopul înstrăinării către alte persoane fizice sau juridice. Conform aceluiași regulament, sunt interzise spălarea autovehiculului, efectuarea reparaţiilor, schimbatul pneurilor sau a uleiului în zona de parcare;
Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor (cu excepţia autoturismelor) cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 2,5 t pentru transportul de marfă şi a vehiculelor care au mai mult de nouă locuri pe scaune pentru transportul de persoane, pe drumurile publice şi terenurile aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Buzău. Regulamentul ar urma să intre în vigoare în această toamnă, dacă va trece de votul consilierilor municipali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.