Autorităţile din oraşul Pătârlagele, judeţul Buzău, spun că cei doi tineri vindecaţi de COVID-19 şi apoi retestaţi pozitiv au fost rupţi complet de comunitate în cele 12 zile de izolare. De aceea, spune primarul localităţii buzoiene, vecinii nu au motive de îngrijorare. Ministrul Sănătăţii a dispus o anchetă pentru a se vedea ce s-a întâmplat în cazul celor doi veri din Pătârlagele.

Cei doi buzoieni repozitivaţi cu COVID-19 au locuit împreună, în gospodăria unuia dintre ei, pe care poliţiştii din localitate nu au scăpat-o din ochi.

”Au fost monitorizaţi atât de poliţia naţională, orăşenească, cât de noi prin consilierii locali; nu avem informaţii că ar fi încălcat ordonanţele”, spune Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele.

Primarul din Pătârlagele susţine că nu a primit niciun indiciu din partea vecinilor care să demonstreze că cetăţenii autoizolaţi la domiciliu ar fi părăsit gospodăria ori au primit vizite.

”Chiar lângă ei este un magazin şi cred că a avut cine să le asigure toate cele necesare. Cert este că nu au apelat la noi, pentru că au rude”, spune primarul.

De aprovizionarea lor cu alimente şi produse necesare igienei s-au ocupat câteva rudele, care obişnuiau să le lase cumpărăturile la poartă.

”Nu-mi este teamă pentru că ştiu că ei nu sunt o familie numeroasă care să se fi perindat pe la ei. Băieţii au stat în curte şi chiar am văzut cum fratele unuia a lăsat sacoşa cu ce a luat de cumpărat în gard”, spune o vecină din satul Lunca.

În oraşul Pătârlagele, s-a răspândit deja vestea că doi concetăţeni infectaţi cu COVID-19, aşa cum atestă ultimele analize, au stat două săptămâni în mijlocul comunităţii. ”Am auzit că doi băieţi de la noi s-au îmbolnăvit iar. Îi cunosc, sunt responsabili şi avem speranţa că au respectat izolarea”, spune un localnic din Pătârlagele.

Teama a pus stăpânire pe unii dintre ei, mulţi convinşi că falsul rezultat negativ i-ar fi putut relaxa pe cei doi veri pe durata autoizolării. Sunt însă şi localnici convinşi că măsurile de protecţie şi mâna lui Dumnezeu le-au stat pavăză în faţa maladiei.

Ministrul Sănătăţii a anunţat joi că a dispus o anchetă pentru a se vedea ce s-a întâmplat în cazul celor doi. ”În ceea ce priveşte cazul de la Buzău, avem o anchetă în curs pentru a se vedea dacă au fost negative (n.r., testele) sau au fost interpretate greşit”, a declarat joi Nelu Tătaru.

Bărbatul de 46 de ani a revenit în ţară împreună cu vărul său, în vârstă de 29 de ani, în data de 9 martie, când au intrat în carantină în fosta tabără Arbănaşi.

Primele teste cu probele prelevate de la cei doi au ieşit negative, însă la cele din a 12-a zi de carantină au arătat că sunt contaminaţi, deşi niciunul nu avea simptome de boală.

Ambii bărbaţi au fost transferaţi la Institutul Matei Balş din Capitală, iar după câteva zile de tratament testele au ieşit din nou negative, motiv pentru care au fost externaţi, dar cu obligaţia de a se izola 14 zile la domiciliu.

După 12 zile, testele le-au ieşit iar pozitive. ”Nu avem simptome. Nu avem febră, tuşim o dată, de două ori, când aerisim dimineaţa camera. De reinfectat nu aveam de unde. Poate acum o fi o greşeală. Cine ştie?”, spune bărbatul de 46 de ani.

Cei doi buzoieni au fost internaţi în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, însă nici de această dată nu au simptome. Le-au fost refăcute analizele, inclusiv radiografia pulmonară, care nu arată că ar fi probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.