În timp ce la Ambasada Franței se desfășurau festivitățile ocazionate de Ziua Națională a Franței în prezența celor mai importante oficialități din partea celor două țări, la Sărata Monteoru, în județul Buzău, se inaugura singura tabără în limba franceză din România, organizată de Centrul Cultural Francofon Buzău. Cea de-a patra ediție a taberei francofoniei se desfășoară în perioada 12-27 iulie 2013,  la Sărata Monteoru, județul Buzău. Parteneri în acest proiect sunt: Delegația Wallonie – Bruxelles, Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Franței în România, Ambasada Canadei în România, Consiliul Județean Buzău,  ISJ Buzău, Asociația belgiană Tineri în România, Agentia Universitara a Francofoniei,  Palatul Copiilor Buzău, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Scoala Gimnazială Nicolae Titulescu, Scoala Gimnaziala Merei, ANTREC Buzău, Asociația Cele mai frumoase sate din România, Carrefour Buzău.

Acest proiect internațional are ca obiectiv promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei şi creşterea interesului elevilor și al tinerilor pentru studiul limbii franceze, participând 176 de elevi din Tg Jiu, Craiova,  Rm Vâlcea, Bucureşti, Focşani, Piatra Neamţ, Iași, Buzău, Găești, Ploiești, Constanța, Târgoviște și un grup de 22 de tineri voluntari belgieni din cadrul Asociației Tineri în Romania.

În timpul taberei, se organizează ateliere in limba franceză de jurnalism si scriere creativă, de teatru şi improvizaţie teatrală, de muzică si dans, de bricolaj, wood-craft, toate având ca scop perfecţionarea competenţelor elevilor de înţelegere şi de exprimarea orală şi scrisă în limba franceză. Atelierele sunt coordonate de tinerii animatori belgieni și de doi profesori de la Institutul Francez din București. Pentru prima dată, în tabăra francofoniei se va promova si cultura francofonă africană prin atelierele coordonate de Acacia Mpofo Kitata Lukibadiku, tânăr muzician din Congo.

Atelierele de limbă franceză vor fi completate de alte activităţi precum: carnaval francofon, concurs de karaoke francofon, de recitare şi interpretare în limba franceză şi de excursia  la Vulcanii noroioşi,   Tabăra de sculptură de la Măgura, la Mănăstirea Ciolanu. De asemenea, se  organizează și activitati in colaborare cu Politia Rutiera Buzau pe tema prevenirii accidentelor rutiere si cu Asociatia Cercetasilor Militari in rezerva si in retragere, prin prezentarea unor tehnici simple de supravietuire, aplicate ulterior intr-o drumeție in pădure.

Având ca obiectiv și promovarea patrimoniului cultural și natural din județul Buzău, organizatorii propun participanților, în premieră. și ateliere de gastronomie locală și de tradiții românești coordonate  de elevi si profesori de la Palatul Copiilor Buzău și Scoala Gimnazială Merei.

In acest proiect, vor fi implicati si voluntarii francofoni de la Centrul de voluntariat pentru tineri Buzău care vor asista la atelierele organizate de animatorii belgieni si la două sesiuni de formare prezentate de David Bongard si Viviane Bonga din partea Organizației Internaționale a Francofoniei ( 22 iulie 2013), de Roxana Turcanu, director de comunicare la Agentia Universitara  a Francofoniei si de Mariama Diallo, atasat pentru drepturile copilului la Ambasada Frantei in România (26 iulie 2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.