Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal, deputatul Cezar Preda, demontează o parte dintre zvonurile lansate în spaţiul public imediat după lansarea, de către preşedintele Traian Băsescu, a iniţiativei privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. El susţine că, în ciuda zvonurilor, noua organizare va conduce către scăderea birocraţiei.

„Cred că ceea ce înseamnă micşorarea corupţiei în România, care este obligatorie – corupţia mai ales în zona autorităţilor locale, poate fi, până la urmă, unul din obiectivele pentru care se face reorganizarea teritorială. Şi la aceasta adaug, fără rezerve, şi reducerea birocraţiei. Asta nu însemnă, aşa cum se prezintă, că cetăţenii trebuie să se ducă în alt judeţ pentru o problemă. Acestea sunt nişte poveşti, transmise de unii care nu au soluţii şi nu au explicaţii, pentru că cetăţeanul tot în localitate se adresează. Pentru că, din contră, primăriile au puteri mai mari, au anumite posibilităţi de a decide fără a mai fi nevoie de acele organe ale statului care decid, deci lucrul acest  va fi benefic. Că vor fi opt, că vor fi zece, că vor fi douăsprezece asemenea unităţi administrativ teritoriale, vom vedea”, declară Cezar Preda.

El spune că, din punctul să de vedere, noua organizare nu se va face mai devreme de sfârşitul anului: „Aş vrea să vă spun că, la ora actuală, aş minţi dacă aş spune că există un grafic foarte strict al modului în care se va face această chestiune. A fost lansată în dezbatere foarte agresiv, Guvernul, deja, este foarte motivat să facă acest lucru, şi, din momentul în care Guvernul va lansa această chestiune în interiorul Parlamentului, vom vedea exact care este situaţia. Eu nu cred, sincer, că se va lua decizia unei asumări de răspundere fără să ştie nimeni nimic, să te trezeşti cu ea în Paralament. Nu cred că acasta se intenţionează. Dar nu ştiu acest grafic, şi nu cred că se va putea face – este părerea mea personală – până în septembrie, poate până la sfârşitul anului. Şi, în orice caz, modalităţile care trebuie să le aplici în vederea constituirii bugetului, în faţa Uniunii Europene, pe următorii ani, nu cred că are, stricto senso, ca pornire, o nouă împărţire administrativă. Presupun că, în funcţie în modul în care ne-am evaluat capacitatea de absorbţie, vom face şi împărţirea administrativă necesară”, susţine deputatul buzoian.

În ceea ce priveşte informaţiile legate de anumite costuri pe care populaţia trebuie să le suporte în condiţiile noii organizări teritoriale, Cezar Preda spune că, întotdeauna, românilor li se arată partea goală a paharului: „Care sunt costurile acelea mari? România cunoaşte, în ultimii ani, o mişcare a populaţiei extraordinară, care, la ora actuală, daţi-mi voie să vă spun, nu mai este controlată de nimeni. Scandalurile care sunt acum, le-aţi văzut, în fiecare cicluri de alegeri, care sunt oamenii care votează, unde sunt oamenii care votează, unde sunt adresele, dacă mai sunt sau nu în ţară, sunt nişte chestii care se pot rezolva prin această chestiune. Şi aceasta, că va cheltui fiecare cetăţean 600 lei, ca să-şi facă din nou toate actele…; să fim serioaşi, că acestea se fac natural, şi lucrurile acestea nu se fac într-o zi, nu acesta este impedimentul şi nu acesta trebuie să fie motivul pentru care românul să nu vrea o altă reorganizare teritorială. Românului, întotdeauna, am observat, când se propune ceva, i se arată partea goală a paharului, niciodată nu i se arată ce-i mai bine pentru el. Deci nu acesta-i un impediment”, consideră liderul PDL Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.