COD RUTIER: Comisiile de apărare și de transporturi din Senat au acordat, miercuri, raport favorabil propunerii legislative pentru completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care un conducător auto care își va achita jumătate din cuantumul amenzii în 48 de ore va beneficia, în plus, de înjumătăţirea punctelor de penalizare și a perioadei de suspendare a permisului de conducere.

COD RUTIER:”Contravenientul căruia i se aplică puncte de penalizare (…) beneficiază de reducerea cu jumătate a numărului de puncte, dacă achită amenda în condiţiile prevăzute la alin. (5), art 109 din OUG 195/2002′, se arată în amendamentul adoptat miercuri de cele două comisii.v

„S-a aprobat (în Comisiile de apărare și de transporturi – n.r.) și un amendament pentru înjumătăţirea punctelor de penalizare pentru cei care plătesc amenda în 48 de ore. Orice conducător auto care a greșit are tot interesul să își plătească amenda pentru a-și înjumătăţi perioada de suspendare a permisului și numărul de puncte de penalizare. În prezent, amenda se înjumătăţește dacă este plătită în cel mult 48 de ore. Iniţiatorii proiectului au propus înjumătăţirea perioadei de suspendare a permisului în cazul plătirii contravenţiei în termen de 48 de ore. În plus, amendamentul comisiilor prevede înjumătăţirea punctelor penalizatoare, pentru că există cazuri în care conducătorul auto este sancţionat doar cu amendă și puncte de penalizare”, a explicat președintele Comisiei pentru transporturi din Senat, Ionel-Daniel Butunoi.

El consideră că această propunere legislativă va conduce la o mai bună colectare a amenzilor la bugetul local.”Cadrul normativ prezent (art. 109 alin. 5 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) dispune că pentru acele contravenţii la regimul rutier sancţionate de lege cu sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de timp limitată, contravenientul beneficiază de o înjumătăţire a sancţiunii principale dacă achită ‘în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege’. Prezenta iniţiativă legislativă propune ca pentru situaţia mai sus prezentată să se procedeze atât la înjumătăţirea sancţionării contravenţionale principale, cât și la înjumătăţirea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, care a fost iniţiată de 5 parlamentari de la PNL și PSD.

Iniţial, cele două comisii acordaseră raport negativ acestei propuneri legislative, dar plenul a retrimis proiectul comisiilor de specialitate pentru un raport suplimentar. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.