impoziteCodul fiscal va fi modificat din nou, la nici macar o luna dupa ce au intrat in vigoare noi reglementari in domeniu. Mai exact, Camera Deputatilor a aprobat, recent, o lege care aduce completari privind scutirea de la plata impozitului pe teren. Avand in vedere ca deputatii au avut ultimul cuvant in acest caz, pentru ca noile dispozitiile sa se aplice ele mai trebuie doar promulgate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial.

Camera Deputatilor a aprobat, recent, o lege pentru completarea Codului Fiscal, care a fost trimisa deja presedintelui spre promulgare. Actul normativ introduce noi prevederi in legislatia fiscala, privind scutirea de la plata impozitului pe teren. Mai exact, sunt vizati pe proprietarii de terenuri degradate sau poluate.

Potrivit noilor dispozitii, sunt scutiti de la plata impozitului pe teren proprietarii de terenuri degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare.

Legislatia actuala stabileste ca sunt scutiti de la plata impozitului pe teren doar acei proprietari de teren degradat sau poluat care este inclus in perimetrul de ameliorare, pentru perioada cat dura ameliorarea acestuia.

Astfel, noile masuri se aplica si celor care detin terenuri degradate sau poluate, dar care nu sunt incluse in perimetrul de ameliorare.

Initiatorii proiectului motiveaza completarile aduse Codului Fiscal prin faptul ca exista terenuri arabile poluate sau degradate care nu au fost incluse in perimetrul de ameliorare, iar proprietarii acestora continua sa plateasca impozit pentru acestea, cu toate ca terenul nu poate fi cultivat din cauza poluarii.

In aceste conditii, parlamentarii au considerat „oportuna” scutirea de la plata impozitului pe terenurile agricole a celor aflati in aceasta situatie.

Cum se acorda scutirea de la plata impozitului pe teren?

Potrivit legii adoptate recent de Camera Deputatilor, consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren, la solicitarea proprietarilor, cu avizul favorabil al Ministerului Agriculturii si Ministerului Mediului.

Avizul de la cele doua ministere poate fi obtinut de proprietarii de terenuri dupa depunerea documentelor justificative si are drept scop idetificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare, precum si delimitarea acestora, se arata in documentul citat.

Actul normativ stabileste ca scutirea de la plata impozitului pe teren se va aplica de la data intai a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute aivzele favorabile.

De asemenea, noile masuri urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.