Colegiul Medicilor cere dublarea veniturilor rezidenţilor pentru ultimele două luni din an şi creşterea salariului minim la două mii patru sute de lei, de anul viitor. Propunerea este discutată deocamdată cu reprezentanţii Guvernului. O soluţie ar fi transformarea salariului într-o bursă lunară.Timp de cinci ani, în rezidenţiat, un tânăr medic primeşte ca salariu, în funcţie de spitalul în care lucrează şi de specialitate, între 800 şi 1300 de lei. Pot primi mai mult cei care lucrează în chirurgie şi cei care au vreun spor salarial.
Colegiului Medicilor solicită creşterea salariilor rezidenţilor până la sfârşitul anului prin transferarea fondurilor din care sunt plătiţi de la buget, în conturile universităţilor. Astfel, veniturile ar fi scutite de impozit asemenea burselor, susţine preşedintele Colegiului. Rezindenţii ar putea primi astfel o bursă, iar cuantumul ar creşte semnificativ.

Sistemul sanitar românesc s-a confruntat în ultimii ani cu un exod al medicilor nemulţumiţi de nivelul salarizării. În plus angajările erau condiţionate din 2009 – o angajare la şapte plecări din sistem. Din luna mai au fost deblocate peste 3000 de posturi şi regula angajării a fost schimbată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.