„Sunt multe lucruri de făcut în Buzău. Dar înainte de orice altceva, Buzăul are nevoie de investiţii şi de locuri de muncă. Eu am creat la Buzău o adevărată industrie atunci când industria românească era vândută la fier vechi. Am creat mii de locuri de muncă atunci când foarte mulţi oameni plecau la muncă în străinătate. Am creat Grup ROMET din nimic. Ştiu ce înseamnă să munceşti. Ştiu ce înseamnă să ai succes. Ştiu ce înseamnă să cazi la pământ. Dar, mai important, ştiu ce trebuie să faci ca să te ridici din nou în picioare. Şi am nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea schimba viitorul oraşului nostru” (inginer Constantin Toma, mai 2016).

Domnule Constantin Toma, în urmă cu patru ani aţi intrat într-o zonă la vedere şi extrem de agresivă. De aici se impunea o intrebare firească: de ce  vă implicaţi într-o activitate administrativă bazată mai mult pe voluntariat?

Răspunsul este unul foarte simplu. Nu vreau să mai stau deoparte. Cu toţii vorbim despre lucrurile care ar trebui să se schimbe în oraş, ce anume ar trebui să se întâmple în cutare cartier sau pe cutare stradă, ce am face noi diferit. Dar ce faci atunci când chiar ţi se oferă şansa să schimbi ceva? Stai deoparte? Îi laşi pe alţii să schimbe lucrurile pentru tine? Eu am fost mereu de părere că dacă vrei să schimbi ceva, atunci trebui să fii tu primul care face ceva pentru asta. Aşa mi-am trăit viaţa, aşa am făcut în afaceri. Am creat o adevărată industrie la Buzău atunci când industria românească era vândută la fier vechi. Am creat mii de locuri de muncă atunci când foarte mulţi oameni plecau la muncă în străinătate. Vreme de mulţi ani am fost cel mai mare contribuabil la bugetul oraşului. Aşa că, atunci când PSD mi-a propus să candidez la Primăria Buzău, am zis da, pentru că sunt multe lucruri pe care putem să le facem mai bine în oraşul nostru.

La început de mai 2016, era vremea când pe panouri se lipeau primele afise cu candidaţi. Le-am revăzut!  Dumneavoastră parcă eraţi supărat sau îngândurat?

Eu cred că a candida la funcţia de primar al oraşului este un lucru foarte serios, pe care nu poţi să-l tratezi altfel decât cu maximă responsabilitate. Din acest motiv nu m-aţi văzut râzând pe afişele electorale. Eu candidez la Primărie pentru că vreau să facem treabă, nu să ne distrăm.

Au trecut aproape patru ani şi primul mandat este pe sfârşite. Cât aţi putut să realizaţi din ceea ce v-aţi propus?

În primul rând, am reuşit să asfaltăm în întregime străzile şi trotuarele din municipiu. În al doilea rând, am înfiinţat linii de transport public în comunele din jurul Buzăului şi oamenii care trăiesc în acele localităţi pot acum ajunge în condiţii bune la muncă în oraş. Am asigurat gratuitate deplină pe mijloacele de transport în comun pentru toţi locuitorii municipiului. Am construit două parcări subterane, una la Piaţa Centrală şi alta în spatele Catedralei Sf. Sava. Am construit creşe şi grădiniţe noi, astfel încât toţi părinţii îşi pot lăsa acum copiii dimineaţa şi îi iau înapoi seara când se întorc de la serviciu. Dar, cel mai important, la finalul acestor patru ani de mandat, pot spune că am reuşit să atragem numeroşi investitori la Buzău şi am creat câteva mii locuri noi de muncă, în special pentru tinerii din Buzău.

Primele şase luni au fost de tatonare?

NU, primele luni au fost pentru a schimba tot ce se putea schimba în bine fără bani sau cu bani puţini şi de a pregăti primul an bugetar întreg, respectiv 2017.

Activitatea Primăriei se bazează pe câteva sectoare cu implicare directă în viaţa socio-economică a buzoienilor, şi nu numai: URBIS, Pieţe, RAM, Poliţie locală, Compania de Apă, Prestcom Serv. Cum aţi reuşit să echilibraţi activitatea în folosul buzoianului?

După o evaluare foarte serioasă a fiecărei activităţi în parte, am decis o reorganizare bazată pe principii de eficienţă economică, în strictă corelare cu furnizarea de produse şi servicii către buzoieni la preţuri şi calitate acceptabile.

Care a fost cea mai grea decizie pe care aţi fost nevoit să o puneţi în aplicare?

Atunci când eşti primar, nicio decizie nu este uşoară. Dar cel mai greu a fost să rup din timpul pe care îl dădeam familiei mele. A fost cea mai grea decizie, deşi familia m-a înţeles şi m-a susţinut în permanenţă, aş fi vrut să am mai mult timp pentru ea în ultimii patru ani.

Vă mai amintiţi echipa cu care Constantin Toma pleca la treabă pentru a pune pe alte temelii noţiunea de edil-şef?

Am plecat iniţial cu echipa care era deja în Primărie. De-a lungul timpului unii au fost avansaţi, alţii au plecăt pentru că nu au făcut faţă unui ritm de muncă intens care să permită rezultate excepţionale pe termen relativ scurt, de patru ani.

Regretaţi vreo clipă că aţi candidat în 2016?

Niciodată.

V-aţi dat doctoratul?

Nu mi-am dorit niciodată aşa ceva. Am avut însă multe pro­puneri. Vreme de 26 de ani am fost manager în mediul privat, apoi, în urmă cu patru ani, am devenit un alt fel de manager, de data aceasta în spaţiul public. Ca manager am fost întotdeauna preocupat să promovez excelenţa şi performanţa, aşa că, de-a lungul anilor, am preferat să descopăr şi să promovez oameni care şi-au luat doctoratul, decât să mă apuc să fac eu un doctorat.

V-aţi intersectat afacerile personale cu cele ale administraţiei locale?

Niciodată. Am respectat şi voi respecta legea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.