Guvernul va prezenta, astăzi în cadrul unei dezbateri publice, „Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”, document anunțat în ședința Executivului din 10 februarie și care cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrându-se mai ales pe măsuri pentru copii.

Pachetul este structurat pe grupe de vârstă. Astfel, potrivit planurilor Guvernului, vor fi asigurate ecografii și screening medical la naștere, suplimente sociale pentru vaccinări, autoritățile se vor asigura că toți copiii primesc identitate.

Pentru copiii de până la trei ani, pachetul prevede, printre altele, creșe comunitare în orașe și instituirea de îngrijitori cu plată în zonele rurale. În ceea ce privește grupa de vârstă 3-6 ani, măsurile propuse de Guvern vizează completarea programului „Fiecare copil în grădiniță” cu măsuri care să ajute la achiziția de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine. Pentru grupa de vârstă 6-18 ani, pachetul prevede, așa cum a arătat premierul Cioloș, măsuri care să reducă abandonul școlar.

Tinerii între 16-24 de ani vor beneficia, conform pachetului de măsuri, de programe de asistență care să-i ajute pe cei din această categorie de vârstă să se integreze din punct de vedere profesional sau să-și continue școala cu ajutorul programului „A doua șansă la școală”. Se urmărește, de asemenea, revigorarea învățământului profesional și tehnic.

Grupa de vârstă 18-64 de ani beneficiază și ea de o serie de măsuri care să reducă riscul de sărăcie. Premierul Cioloș anunța, în acest sens, pentru persoanele mai în vârstă, idei de proiecte care să promoveze „îmbătrânirea activă și, mai ales, recunoașterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social”. În acest sens, prim-ministrul spunea că Executivul se gândește la un program numit „Bunicii comunității”, prin care persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii, să o poată face „într-un cadru organizat”.

Totodată, pachetul prevede și o serie de măsuri integrate pentru familie care se referă, printre altele, la locuințe sociale, granturi pentru îmbunătățirea locuințelor, reducerea violenței domestice, prevenirea separării copilului de familie, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite — dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunitățile marginalizate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.