Postul Paştelui este considerat cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru posturi care se ţin pe durata unui an. Timp de şapte săptămâni, atât cât durează, este interzis fumatul şi consumul de alcool. De luni până vineri, sunt interzise legumele fierte sau prăjite, acestea trebuie mâncate doar crude, asta dacă vrem să respectăm canoanele. Uleiul se adaugă în preparatele doar în zilele de odihnă şi de sărbători, excepţie făcând Săptămâna Patimilor. Peştele se mănâncă doar atunci când este dezlegare. Creştinii care vor să ţină post trebuie să evite carnea, ouăle, lactatele, maioneza, pâinea în compoziţia căreia există drojdie şi dulciurile. Prima săptămână şi ultima din Postul Paştelui sunt cele mai stricte. Persoanele care pot din punct de vedere clinic ar trebui să nu mănânce nimic, fiindu-le permisă doar apa. Vineri este permis grâul fiert cu o linguriţă de zahăr sau miere şi în rest numai apă.

Bolnavii şi suferinzii, pentru a via lui Dumnezeu, după cuvântul Dumnezeieştii Scripturi, dobândesc dezlegare de la cei în drept. Această dezlegare se dă însă cu multă atenţie, spre a folosi, iar nu spre a păgubi. Astfel, bolnavii şi suferinzii, numai după consultarea unui medic iscusit, drept credincios creştin, temător de Dumnezeu, care este lămurit că pacientul său are trebuinţa de supraalimentaţie pentru reînsănătoşire şi întărire, pot căpăta dezlegare în posturi de la Arhiereul ori Duhovnicul lor, spre a mânca anumite feluri de bucate de dulce, care sunt oprite cu desăvârşire a se mânca de cei sănătoşi, în posturile anului. Aceasta se recomandă atât bolnavilor care sunt internaţi în spitale, cât şi celor ce sunt acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.