De la 1 februarie, intră în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea veniturilor din agricultură, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor. Tot din prima zi a lunii februarie, salariul minim creşte de la 700 de lei la 750 de lei. Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal care intră în vigoare de mâine. Modificarea prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, echivalent în lei. Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. A fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.

Va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obţinute din liberalizarea preţului la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât şi noncasnici, specificând că măsura priveşte companiile producătoare de gaze. Chiţoiu a precizat că va fi decalat calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.