De maine, nicio farmacie din Buzau, nu mai poate elibera algocalmin fara reteta. Este atentionarea venita de la Agentia nationala a medicamentului si se refera la intreaga categorie de medicamente care contin ca substanta activa metamizolul.

„În baza Hotararii Consiliului Stiintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) din 23 martie 2010, referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol de la eliberare fara prescriptie medicala la eliberare cu prescriptie medicala care se retine în farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate în acest sistem începand cu data de 1 aprilie 2011”, a declarat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu.Acest lucru înseamna ca de la 1 aprilie, medicamentele care contin metamizol – Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin – nu se vor mai putea procura decat cu reteta. Propunerea se baza pe riscul de aparitie a agranulocitozei, care a dus la restrictionarea utilizarii medicamentelor cu metamizol în multe state membre UE, numai în Bulgaria, Romania si Polonia fiind eliberate fara prescriptie medicala. Quarelin contine 400 mg metamizol si 60 mg cafeina per comprimat, iar Algocalminul are 500 mg metamizol per comprimat.

Metamizolul este un analgezic si antipiretic, fiind un derivat de pirazolona. La mijlocul secolului XX s-a constatat ca derivatii pirazolonici se asociaza cu cazuri de agranulocitoza (cele mai multe fiind asociate aminopirinei). În Romania, indicatiile terapeutice aprobate pentru Rezumatul Caracteristicilor Produsului sunt: durere acuta severa, cand alte medicamente nu sunt indicate; combaterea febrei, cand este refractara la alt tratament. Aceste indicatii terapeutice sunt în conformitate cu aprobarile din alte state membre ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.