Începând cu această lună noului an se va introduce sistemul taxei pe valoarea adăugată la încasare, sistem caree va fi obligatoriu pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA între 1 octombrie 2011 şi 30 septembrie 2012 şi care au avut afaceri sub 2,25 de milioane de lei şi pentru persoanele care se înregistrează în acest scop în 2013, începând cu data înregistrării. Persoanele înregistrate între 1 octombrie şi 31 decembrie 2012 vor depune formularul până la 25 ianuarie 2013 şi vor intra în sistem în februarie. Astfel, de anul viitor, sistemul de TVA la încasare va fi aplicat simultan cu sistemul de TVA actual pentru firmele mici, în timp ce firmele mari, cu o cifră de afaceri de peste 2,25 de milioane de lei, care au relaţii comerciale tot cu firme mari, vor lucra la fel ca până acum. Vor fi însă afectate de sistem companiile mari care au relaţii comerciale cu firmele mici care plătesc sistemul de TVA la încasare.

Noua măsură în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată prevede ca TVA-ul aferent facturilor emise de furnizori să fie dedus doar după ce acestea vor fi plătite, ori până acum TVA-ul se deducea automat în aceeaşi lună în care se primea factura, indiferent dacă aceasta era achitată sau nu.

Iniţial, sistemul de plată a TVA la încasarea facturilor s-a dorit a fi o măsură care să elibereze lichidităţi în piaţă şi să ajute companiile într-o perioadă în care băncile încă nu sunt deschise spre finanţări aşa cum şi-ar dori mediul privat. Specialiştii susţin însă că acest sistem reprezintă mai degrabă o amânare de plată a taxei, întrucât dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile, firmele mici tot trebuie să plătească TVA-ul aferent la stat.

Totodată, de anul viitor, companiile pot acorda cadouri în cadrul acţiunilor de protocol fără să colecteze TVA pentru bunurile incluse în cadou, dar numai dacă aceste cadouri au valori mai mici de 100 de lei. În situaţia în care companiile depăşesc plafonul de 100 de lei, se consideră că are loc o livrare de bunuri, iar taxa pe valoare adăugată se va auto-colecta, dacă iniţial s-a dedus TVA pentru bunurile care ulterior sunt acordate în cadrul acţiunilor de protocol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.