Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit că distribuitorii de energie electrică vor plăti despăgubiri consumatorilor dacă întrerup de mai multe ori furnizarea de energie electrică. Potrivit documentului, sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate. ANRE a aprobat un ordin privind standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.
Standardul stabileşte nivelul de calitate pe care distribuitorii trebuie să îl îndeplinească în furnizarea energiei electrice către clienţi şi fixează indicatori de performanţă în asigurarea serviciului de distribuţie.

„Trebuie subliniat că neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în Standard va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuţie (în special consumatorii de energie electrică) să primească compensaţii băneşti de la aceştia, care, în fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar”, se arată în comunicatul ANRE.
Astfel, dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o despăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tensiune şi 30 de lei la joasă tensiune.
În cazul unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, iar depăşirea lor obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.
Astfel, dacă întreruperile neplanificate depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, in conditii normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de 600-1400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei la medie tensiune şi 60-200 de lei la joasă tensiune, în funcţie de durată şi alte criterii stabilite de ANRE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.