Inspectorii de muncă buzoieni au descoperit, recent, un caz de abuz privind munca minorilor, identificat la un angajator din cartierul Broșteni, municipiul Buzău. Angajatorul folosea în avantajul său doi tineri în vărstă de până la 18 ani care prestau activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor.
”Tinerii au fost primiți la muncă pentru activități care comportă risc de prăbușire, surpare – activități pentru care, potrivit art. 9 (2) din HG nr. 600/2007, este interzisă angajarea tinerilor. Natura activității prestate de tineri este susținută de înscrisurile din fișele de identificare completate de cei doi în timpul controlului, de fotografii și de înregistrările video efectuate de inspectorii de muncă în temeiul art. 12(1) pct. B, lit. c și n din Anexa la HG nr. 488/2017”.Inspectorii de muncă explică, în același comunicat, că tinerii au declarat, în timpul controlului, că prestează muncă între orele 8.00-16.30, în condițiile în care durata normală a timpului de muncă pentru categoria de vârstă sub 18 ani este de șase ore/zi și de 30 de ore pe săptămână”, angajatorul încălcând astfel prevederile art 124 din Codul muncii republicat, care stipulează că tinerii sub 18 ani nu pot presta muncă suplimentară”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Buzău.

Pentru nerespectarea de către angajator a dispozițiilor privind încadrarea în muncă a minorilor, care potrivit legislației în vigoare conztituie infracțiune, ITM Buzău a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău „spre competentă soluționare”, iar pentru „nerespectarea prevederilor privind sănătatea și securitatea în muncă (SSM)”, angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă de 4.000 de lei și un avertisment.
Potrivit prevederilor din Codul Muncii „Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.