Peste trei mii de buzoieni au participat astăzi la procesiunea şi slujba de sfinţire a apelor râului Buzău – singurul râu sfânt din ţară. 6 tineri s-au încumetat să intre  în apele râului după crucea aruncată de preot iar doi au reuşit să o aducă la mal înapoi preotului. În timpul procesiunii a început să ningă semn că anul va fi îmbelşugat.

 Credincioşii au ascultat rugăciunile preoţilor după care s-au aşezat la rând ca să primească agheazma mare împărţită dintr-o cisternă de 5 tone. Este cunoscut că apa sfinţită la Bobotează are puteri tămăduitoare. Băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, agheazma te vindecă de boli, te păzeşte de oameni răi iar de-ţi stropeşti casa nu vei fi călcat de hoţi.

În credinţa populară se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă e bine să o prinzi, răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti şi îţi va veghea zilele.În buna tradiţie şi la râul Buzău a fost bătaie pe cruce. Cu o jumătate de oră înainte de momentul aruncării crucii, tinerii, 6 la număr, s-au dezbrăcat ca să se adapteze mai bine temperaturii. Tinerii care au adus crucea preotului spun că îşi doresc sănătate. Ei au fost răsplătiţi pentru curaj cu câte o cruciuliţă şi o icoană. La malul râului preoţii s-au rugat pentru bunăstare şi sănătate. Preotul militar Alexandru Tudose spune că a rămas impresionat de oamenii care au aşteptat liniştiţi să primescă apă sfinţită: ” Ne-am rugat pentru sănătate şi ridicare spirituală, fiecare va primi de la Dumnezeu după puterea sa din suflet

Râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul –un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi. Slujbele de sfinţire la malul rîului Buzău au început imediat după revoluţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.