Astăzi, Biroul de Presă al IPJ Buzău a dat publicității un bilanț al dosarelor penale întocmite până acum, de la instituirea stării de urgență. Este vorba despre 26 de cercetări penale, care vizează fapte precum zădărnicirea combaterii bolilor, fals și uz de fals (cu referire la declarațiile pe proprie răspundere) și instigare publică. Iată comunicatul transmis de reprezentanții Poliției buzoiene, dar și câteva cazuri concrete instrumentate de ofițerii IPJ:

 În perioada de instituire a stării de urgență, efectivele din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au acţionat constant pentru prevenirea/reducerea cazurilor de infectare cu noua formă de coronavirus SARS-COV-2.

În această perioadă, au fost desfăşurate misiuni pentru menţinerea ordinii publice la unităţile spitaliceşti, depistarea/reţinerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare/carantină, sprijinirea autorităților competente prin identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, verificarea respectării de către persoanele fizice, dar şi de către societăților comerciale a interdicţiilor impuse prin ordonanţele militare. În cadrul activităţilor curente, dar şi cu ocazia acţiunilor desfăşurate, au fost constatate în perioada de referinţă 26 de dosare penale privind infracțiuni în context.

În șapte situații în care buzoienii nu au respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase (persoane care au părăsit locația de carantină insituționalizată, nu au declarat toate persoanele alături de care se vor izola la revenirea în țară din zonele afectate de pandemie sau alte situații) polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Codul Penal.

Cinci persoane care au îndemnat în spațiul public la nerespectarea prevederilor legale în vigoare care reglementează măsurile luate pe timpul stării de urgență pentru combaterea răspândirii coronavirusului, s-au ales cu dosare penale pentru „instigare publică“, în conformitate cu art.368 din Codul Penal.

14 dosare penale au fost întocmite pentru „fals în înscrisuri private” și „uz de fals”, ca urmare a neconcordanțelor constatate în urma verificărilor documentelor justificative privind deplasarea, așa cum este stipulat în ordonanțelor militare.

Exemple:

În data de 14 aprilie a.c. un tânăr de 20 de ani din municipiul Buzău a postat pe o pagină de socializare un mesaj ce conținea o imagine cu o declarație pe propria răspundere urmată de îndemnul la încălcarea prevederilor legale privind carantina instituționalizată sau restricțiile de circulație. Polițiștii s-au sesizat din oficiu în urma imaginilor apărute în spațiul public și au demarat verificări pentru identificarea persoanei și tragerea la răspundere a acesteia. Tânărului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „instigare publică”.

În cursul zilei de ieri, în urma verificărilor și controalelor efectuate în teren de polițiști de la Poliția municipiului Buzău, s-a constatat că un buzoian de 51 de ani, care s-ar fi întors de câteva zile dintr-o zonă afectată de pandemie, nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea bolilor infectocontagioase. La întoarcerea în țară, bărbatul nu ar fi anunțat autoritățile competente că urma să se izoleze în același domiciliu cu fiul său. În consecință, fiului său i-ar fi fost opozabil același regim de izolare, cu măsurile aferente. Acum buzoianul este cercetat de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută și pedepsită de art.352 din Codul Penal.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.