accident tir

Potrivit diagramei tahograf, şoferul de TIR care vineri seară a omorât o fată de 15 ani pe trecerea de pietoni din localitatea Limpeziş, iar sora ei, în vârstă de 12 ani, a ajuns în comă la un spital din capitală, circula, pe raza localităţii în zona marcajului pietonal, cu o viteză de aproape 80 km/h.

La data de 06.04.2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a şoferului, Bodnar Daniel-Artimon, pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. “În fapt, la data de 05.04.2013, în timp ce conducea un ansamblu compus dintr-o autoutilitară şi o semiremorcă din direcţia Bucureşti către Buzău, pe raza localităţii Limpeziş, nu a acordat prioritate de trecere pentru două părţi vătămate, angajate regulamentar în traversarea drumului pe marcajul pietonal. Impactul a produs vătămarea corporală gravă a unei minore în vârstă de 12 ani şi uciderea din culpă a unei minore în vârstă de de 15 ani. Judecătoria Buzău a admis sesizarea procurorilor şi a apreciat că se justifică detenţia provizorie a inculpatului, respectiv cercetarea acestuia în stare de arest. Parchetul a solicitat luarea acestei măsuri motivate de împrejurarea că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă pericol concret pentru ordinea publică. În fapt, inculpatul a ucis o persoană prin nerespectarea unor reguli fundamentale de circulaţie, respectiv neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi în traversarea drumului public. Potrivit diagramei tahograf, inculpatul circula, pe raza localităţii în zona marcajului pietonal, cu o viteză de aproape 80 km/h”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

În plus, inculpatul a mai avut 8 abateri la regimul circulaţiei rutiere în perioada 16 decembrie 2006-1 mai 2012, respectiv a mai fost implicat într-un accident cu victimă pe 2 februarie 2006, fiind trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. “Toate aceste elemente au fost apreciate de procuror ca fiind suficiente pentru a se concluziona că lăsarea în libertate a inculpatului ar prezenta pericol public. Însăşi instanţa de contencios european (CEDO) a recunoscut că prin gravitatea lor particulară şi prin reacţia publicului la săvârşirea unor infracţiuni, în special de natura celor comise de inculpat, se poate provoca o tulburare socială de natură a justifica o detenţie provizorie. În plus, parchetul este obligat să asigure protecţia generală a cetăţenilor împotriva oricăror acte de violenţă, fie că sunt realizate cu intenţie, fie că sunt din culpă. Cazul analizat nu este singular, întrucât parchetul a avut aceeaşi atitudine şi aceleaşi exigenţe şi în situaţii anterioare, la fel de intens mediatizate de presă. Solicitarea luării măsurii preventive a fost însă determinată de gravitatea actului infracţional comis de inculpate şi de circumstanţele personale ale acestuia, care nu se află la prima încălcare a legislaţiei rutiere”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here