anafLa Buzău, 40.000 de cetăţeni au primit decizii de impunere, fapt care a produs valuri de nemulţumiri şi cozi infernale la Fisc. Însă acestia vor scăpa de aceste datorii cu care s-au trezit peste noapte si care s-au dovedit a fi niste erori. ANAF va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite, a declarat ministrul bugetului. Proiectul de lege privind amnistia pentru persoanele fizice cărora ANAF le-a impus nejustificat plata CASS a fost aprobat, iar documentul urmează să ajungă în Parlament, votat şi apoi promulgat.
Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili. ANAF a anunţat atunci că a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, în cazul în care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar în cazul în care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie. Potrivit actului normativ, categoriile de persoane fizice exceptate de la plata CASS şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani şi de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor. ‘Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultura şi piscicultura’, se arată în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here