Aproape 23 de milioane de lei au fost depuse anul acesta în 16.343 de conturi Junior Centenar deschise de stat pentru copii la Trezorerie, potrivit informațiilor Profit.ro. 289 dintre acestea sunt în Vrancea și au fost alimentate cu 344.260 lei.
Contul Junior Centenar este o formă de economisire pentru copii, lansată de Guvern, în cadrul căreia dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an în contul respectiv, statul acordă o primă de 600 de lei, precum și dobândă de 3% pe an pentru suma depusă. La cele peste 16.000 de conturi se adaugă alte circa 35.000 de conturi deschise de stat pentru copii instituționalizați. Pentru aceștia, Guvernul are planificată anul acesta plata unei sume de peste 40 de milioane de lei.
Programul a debutat greoi anul acesta, în condițiile în care autoritățile au făcut foarte puțin pentru a promova această schemă de economisire. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege abia în luna iulie, după ce a încercat să blocheze actul la Curtea Constituțională. Conturile au putut fi deschise și alimentate înaintea semnăturii președintelui, deoarece au fost legiferate de Guvern prin ordonanță de urgență, aplicabilă de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Potrivit datelor Profit.ro, interesul cel mai ridicat a fost în București, Hunedoara, Bihor, Argeș, Constanța, Cluj, Bacău, Prahova, Dolj și Vâlcea.
Guvernul va avea de acordat pentru acest an prime de aproape 10 milioane de lei, în contextul în care suma medie depusă într-un cont Junior este de circa 1.400 de lei, ușor peste nivelul de 1.200 de lei necesar obținerii bonusului de 600 de lei. Suma de circa 10 milioane de lei nu va fi plătită însă anul acesta, întrucât primele și dobânda se virează în cont doar la momentul închiderii depozitului, la împlinirea vârstei de 18 de către titular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here