21557b3fc8c184a239da0ce77c647a13 f26efdcec7

După discuţiile cu FMi, Comisia Europeană şi banca Mondială, guvernul condus de Victor Ponta a primit acceptul instituţiilor care au împrumutat România să reducă TVA pe întregul lanţ al producţie de pâine la 9% de la 1 septembrie.

Eventualele pierderi cauzate de scăderea TVA la pâine vor fi acoperite prin majorarea accizelor la alcool de la 750 euro pe hectorlitru, la 1.000 euro pe hectolitru. De asemenea, se vor introduce accize pentru produsele de lux, aur, ceasuri, maşini de lux, iahturi etc. Impactul bugetar total anunţat de Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, este de circa 300 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte impactul negativ în buget al scăderii TVA este cifrat la 100 de milioane de lei.

În opinia autorităţilor, scăderea încasărilor bugetare va fi compensată şi prin reducerea evaziunii, element care ar trebui să apară datorită eliminării costului suplimentar prin reducerea TVA.

Premierul a avertizat companiile din domeniul panificaţiei că dacă evaziunea – estimată de unii analişti la 65% în cazul pieţei panificaţiei – nu va scădea într-un termen rezonabil există pericolul renunţării la această măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here