evaziune-fiscala-baniLegea care scuteşte de la plata contribuţiei de sănătate mai multe categorii de persoane fizice, care s-au trezit cu datorii de sute de lei la Fisc pentru venituri de câţiva lei, intră astăzi în vigoare. Legea amnistiei, prin care mai mulţi români sunt scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pe care Fiscul le-a impus-o nejustificat, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial şi intră mâine în vigoare. Scutirea se aplică pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 1 februarie 2015 şi se referă, în principal, la acele persoane care au realizat venituri mici, dar pentru care legea prevedea recalcularea bazei impozabile a CASS la nivelul salariului minim pe economie. Astfel s-a ajuns în situaţia în care persoane care au obţinut venituri de câţiva lei pe an (din dobânzi bancare sau dividende) să datoreze CASS de aproape 500 de lei în anul 2012.
Cine beneficiază de scutire
** Copiii cu vârsta de până la 18 ani şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, dacă au fost înscrişi în sistemul de învăţământ sau provin din sistemul de protecţie socială (contribuţia se datorează de către aceştia din urmă pentru veniturile obţinute din salarii, activităţi independente sau agricole).
** Femeile însărcinate şi lăuzele dacăv acestea nu au realizat venituri sau dacă veniturile au fost mai mici decât salariul minim pe economie.
** Soţul, soţia sau părinţii unei persoane, care nu au realizat venituri proprii şi care se aflau în întreţinrerea unei persoane asigurate.
** Persoanele cu handicap, pentru veniturile primite în baza Legii nr. 448/2006, sau pentru venitul ce reprezintă un salariu minim pe economie realizat din alte surse. **Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
** Veteranii de război, persoanele persecutate politic, persoanele descendente ale celor ce şi-au pierdut viaţa la Revoluţie.
Lista cu persoanele ce ar trebui să fie scutite de plata CASS va fi transmisă de Casa de Sănătate către ANAF. Dacă o persoană nu este scutită din oficiu, ea trebuie să solicite de la Casa de Sănătate un document din care să rezulte calitatea de asigurat fără plata contribuţiei şi, pe baza acestuia, să solicite anularea contribuţiei la ANAF. Cei care au plătit CASS impus nejustificat au dreptul la restituirea sumelor achitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here