evaziune-fiscala-baniUn nou proiect de ordonanţă de urgenţă prevede obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice, definirea sumelor încasate ca bacșiș, dar și măsuri care să elimine o serie de sancționări disproporționate aplicate recent.
Scopul proiectului este renunțarea la sancțiunile inechitabile în cazul neemiterii bonurilor fiscale sau a neutilizării caselor de marcat fiscale, printr-o serie de măsuri care vor permite o aplicare graduală a sancțiunilor corespunzătoare. Astfel, suspendarea activității unei firme se va decide începând cu a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni. Suspendarea se va face pentru o perioadă de 30 de zile față de 1-3 luni, cum este prevăzut în actuala legislație.
Sancțiunile graduale cuprind de la avertismente date pentru o diferență constatată de până la 1 la sută și nu mai mare de 100 de lei din valoarea înregistrată de casa de marcat la ora controlului, până la amenzi cuprinse între 25.000 și 30.000 lei plus suspendarea activității pentru 30 de zile după cea de-a doua abatere constatată în interval de 24 de luni.
Totodată, proiectul supus dezbaterii publice propune definirea sumelor încasate în plus, sub formă de bacșiș, în vederea evidențierii acestora pe bonul fiscal. Prin această prevedere se urmărește delimitarea clară a bacșișului de veniturile încasate pentru livrare de bunuri și servicii. Sumele de acest tip vor fi fiscalizate, conform prevederilor noului Cod Fiscal.
Potrivit proiectului, bacșișul este definit ca ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici”. Tot bacșiș sunt considerați și banii sub formă de rest, dați de vânzător clientului și nepreluați de acesta în mod voluntar. Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau prestării de servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.