A început numărarea primăriilor care se află la un pas de insolvenţă sau în stare de criză. Dacă ar fi să luăm în calcul datele de la finalul lui 2012, sunt mai bine de 160 care îndeplinesc criteriile. Cap de listă par a fi primăriile din Hunedoara, însă nu lipsesc şi cele mari, de reşedinţă de judeţ, precum Buzău sau Constanţa.

În judeţul Buzău, la mijlocul lunii aprilie, 15 primării nu au mai primit nimic de la bugetul de stat pentru că nu au reuşit să achite 85% din datoriile mai vechi. Chiar dacă pentru unele sume au fost deblocate, ameninţarea insolvenţei nu a dispărut. Cap de listă e chiar municipiul Buzău.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o Ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa oraşelor, comunelor şi judeţelor. Documentul arată că unităţile administrative intră în acest proces dacă au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentând peste 50% din bugetul general sau dacă nu s-au achitat obligaţiile salariale.

Alin Tişe, vicepreşedinte PDL crede că acesta lege nu face altceva decât să trateze efectul. Dacă o primărie sau un Consiliu Judeţean a ajuns în această situaţie trebuie să vedem care sunt cauzele, spune Tişe. Vicepreşedintele PDL se întreabă în ce măsură guvernul poate să interfereze într-o autoritate locală, în ce măsură poate să limiteze atribuţiile primăriilor, printr-o ordonanţă de urgenţă.

Avocatul Gheorghe Piperea este de părere că ordonanţa de urgenţă are probleme de tehnică legislativă, nu de constituţionalitate. Piperea arată că în situaţia de insolvenţă atribuţiile constituţionale sunt exercitate în continuare de primărie şi Consiliul Judeţean.

   “ Cei care vor să fie primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene trebuie să ştie că dacă nu-şi desfăşoară activitatea cu atenţie şi cu competenţă, cu cinste şi onoare pot să fie făcuţi responsabili, devine o profesie periculoasă” , spune Gheorghe Piperea.

Avocatul Gheorghe Piperea a arătat că starea de insolvenţă poate dura trei ani. Iar problema legii este de eficienţă deoarece nu este prevăzut ce se întamplă după ce trec cei trei ani de insolvenţă.

Vicepreşedintele PDL a spus că: ” legea nu avantajează pe nimeni dacă primăriile nu vor primi bani de la centru, odată cu transferul de competenţe şi dacă nu facem o descentralizare reală. Ca să însănătoşeşti o autoritate locală, trebuie să-i dai autonomie. Eu susţin autonomia locală însoţită de trasferul de competenţă” .

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here