Companiile din România au avut la dispozitie câteva luni să transmita Ministerului Educaţiei numărul de „meseriaşi“ pe care vor să îi formeze anul viitor. Pentru învăţământul dual si profesional, operatorii economici interesaţi trebuie sa transmită aceste date, până la data de 17 noiembrie 2017, la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic. Până la sfârşitul lunii noiembrie, unităţile de învăţământ profesional şi tehnic vor încheia contracte-cadru cu operatorii economici pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul profesional de stat.

Din păcate, cel puţin în judeţul Buzău, elevii de clasa a VIII-a nu sunt foarte interesaţi să înveţe o meserie. Anul trecut, dintre cele cele 112 locuri cerute de angajatori, numai jumătate au fost ocupate de elevii dornici să înveţe o meserie.

În anul 2009,  şcolile profesionale din România au fost desfiinţate. În 2015, după ce s-au văzut efectele acestei decizii, Ministerul Educaţiei s-a hotărât să investească în acest tip de învăţământ. Astfel, în cazul învăţământul dual, fiecare elev primeşte o bursă în valoare de 400 de lei: 200 de la Ministerul Educatiei şi 200 de la viitorii angajatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here