scoala-

An școlar nou, probleme vechi, fără șanse de rezolvare. Cu numai câteva zile înainte de începerea școlii, responsabilii din învățământul buzoian caută încă soluții pentru ca activitatea în școlile din județ să se desfășoare în bune condiții. În circa o sută de unități școlare nici nu poate fi vorba despre așa ceva atâta timp cât nici în acest moment acestea nu dețin avizul de funcționare. Jumătate dintre ele nu îndeplinesc nici cele mai elementare condiții necesare desfășurării actului educațional. Spații improprii, subdimensionate, fără apă potabilă curentă. pentru celelalte, deși ar fi trebuit să se solicite autorizația respectivă,  documentația nu a fost depusă din lipsă de bani. „Pentru jumătate dintre acestea se intenționează să se depună documentația pentru că au aflat că această solicitare a autorizației este gratuită și nu mai reclamă eforturi din partea autorităților locale, în timp ce, aproape jumătate, nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea autorizației. Și este vorba aici de funcționarea în spații improprii”, a precizat inspectorul școlar general, Dumitru Ene.SCOLI

Dinspre Ministerul Educației ar putea veni totuși o veste bună pentru elevii din mediul rural. ”Am dat la minister necesarul de microbuze, 22, și este în curs de desfășurare o licitație la nivelul Ministerului, urmând a ne fi repartizat fie lotul integral, fie o parte, după achiziționarea lor”,  a spus Ene.

Cu toate acestea vor mai fi copii care vor face naveta cu alte mijloace, din cauza infrastructurii. La Nehoiu, spre exemplu, în zona Mlăjet, se ajunge doar cu căruța și sunt probleme pentru copiii din clasele 5-8.

Probleme sunt și la naveta liceenilor, însă acolo este vorba despre sume restante imense, imposibil de acoperit în acest moment. De luni de zile nu s-a mai achitat un leu, iar acum, restanțele sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru viitor. „Ministerul intenționează să plafoneze sumele pe km destinate abonamentelor elevilor, pentru că s-au constatat diferențe mari și nejustificate la aceste abonamente pe aceleași distanțe dar cu alte firme. Nu e normal ca cineva să ia pe km de zece ori mai mult decât o altă firmă”, consideră șeful IȘJ Buzău, Dumitru Ene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.