Liceul Teoretic “Radu Vlădescu” din Pătârlagele este partener în proiectul “ Crossing borders with modern media and drama”, proiect finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus +, acțiunea “parteneriat strategic doar pentru școli”. În luna septembrie 2017, domnișoara director a Liceului Teoretic “Radu Vladescu” Pătârlagele, prof. Albu Nicoleta, a semnat  primul contract de finanțare a  liceului din bugetul Uniunii Europene, în valoare de peste 20.000 Euro, contract ce  are ca perioadă de valabilitate  1 octombrie 2017 – 30 septembrie 2019 (2017 -1-PL01-KA219-038393_3). Pijarskie Liceum Ogolnoksztalcace Krolowej Pokoju w Lowiczu din Polonia este școala coordonatoare, iar parteneri, alături de Liceul Teoretic “Radu Vlădescu”, sunt: Ist. Istruzione Sup. Leonardo da Vinci – Fiumicino, din Italia și SU Ekzark Antim I – Kazanlak, din Bulgaria.

Pentru cineva care nu este familiarizat cu terminologia specifică proiectelor europene, articolul  de față este unul plictisitor ce nu merită, poate, parcurs. Aceleași sentimente le trăiesc și majoritatea profesorilor din școlile noastre care consideră că este prea complicat și inutil să parcurgi zeci de pagini ale ghidului de finanțare, ale anexelor sau ale formularului de aplicație, să te “afunzi” în expresii precum “parteneriat strategic”, “cooperare pentru inovare”, “activități de diseminare a informației”, “ sustenabilitatea proiectului”, să mai și inovezi activități care să ducă la atingerea unor obiective ce au rezultat din identificarea și analiza unor nevoi ale școlii tale. Într-o lume profund pragmatică unde orice efort depus se transpune în bani, satisfacția implementării unui astfel de proiect înseamnă reacții afective, cooperare, emoție, implicare, spirit de echipă, generozitate, ospitalitate, cunoaștere.

Au trecut aproape nouă luni din perioada de implementare a proiectului. În această perioadă s-a desfasurat o vizită pregătitoare în luna octombrie 2017 în Polonia și prima mobilitate cu elevii în perioada 28 februarie – 4 martie 2018, tot în Polonia. Dacă ar fi să vorbim despre mobilitatea din Polonia ar trebui să scriem zeci de pagini …

“ Am fost întâmpinată cu multă căldură și cu brațele deschise. M-am simțit cu adevărat parte a familiei gazdă”, spunea Andra Nica.

Au fost cinci zile fascinante, 5 zile pline de activități interactive, întâlniri cu elevi și profesori, repetiții, ateliere, muzică, mâncare tradițională … Varșovia.

“ Aș repeta oricând această experiență și sper ca legăturile pe care le-am format cu participanții din alte țări să fie la fel de puternice ca prieteniile dintre țările noastre”, scria Anamaria Ghițan.

Faptul că Polonia și România au o istorie comună, că cele două identități naționale și-au înfruntat, de multe ori, cu mult curaj, adversitățile comune, ne fac să fim mândri și recunoscători pentru șansa de a împărtăși tinerei generații de elevi de la Liceul Teoretic “Radu Vlădescu” din orașul Pătârlagele, județul Buzău, lecțiile poloneze ale solidarității, demnității naționale, tenacității și credinței creștine. Inspirați de integritatea morală și verticalitatea coordonatorilor noștri, vom reuși cu certitudine să creionăm pentru prietenii, colegii și cititorii noștri evoluția unui popor ce amintește de zborul păsării Pheonix, cea atât de asemănătoare vulturului alb, simbolul național și stema de pe steagul Poloniei.

Chiar dacă intrăm în vacanța de vară, ne așteaptă o perioadă încărcată. În luna septembrie este termenul de depunere a “Raportului intermediar” al proiectului, iar la jumătatea lunii octombrie suntem gazde, timp de cinci zile, pentru 18 elevi și 6 profesori. Avem convingerea că ne vom ridica la nivelul așteptărilor partenerilor noștri.

Informații suplimentare puteți obține de la profesorii coordonatori Frînculeasă Emilia și Mircică Constantin; e-mail: sudcarpatica@yahoo.com; https://cbmmd.blogspot.ro/2017/11/participants.html;

https://www.facebook.com/Travers%C4%83m-frontiere-prin-intermediul-mass-mediei-%C8%99i-al-teatrului-1947025002285139/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here